Celozrnný jogurtový závin s jablečno – mrkvovou náplní

Jak si dopřát dobrý, křehký a šťavnatý závin, aniž byste k tomu potřebovali bílou mouku, cukr a ztužený tuk? Zkuste variantu s celozrnnou špaldovou moukou a jogurtem, která skvěle sedne k bohaté jablečno - mrkvové náplni.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Při sladkém pečení ráda používám mrkev, která moučník obohatí o vlákninu, dodá mu sladkost a vláčnost.

Mezí mé nejoblíbenější moučníky patří tento křehký mrkvový závin s jablky, kde je mrkev součástí těsta.

Teď jsem se rozhodla mrkev zakomponovat do náplně. Dle hodnocení mé pokusné skupiny se to ukázalo jako povedený nápad 🙂

 Na 1 závin potřebujete

Na těsto

  • 200 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky (nebo různé kombinace dle vlastní zkušenosti)
  • 125 g změklého másla
  • 70 g bílého jogurtu
  • 1 žloutek
  • špetku soli

Na náplň na 1 závin

  • 400 g na hrubo nastrouhaných oloupaných jablek
  • 200 g na jemno nastrouhané mrkve
  • 100 g datlové pasty (konzistence povidel, lze vynechat, případně náplň dosladit trochou medu nebo rozinkami)
  • Dle chuti skořice
  • Sušené pšeničné klíčky na podsypání náplně

 Postup

  1. Ingredience na těsto zpracuji do hladké kompaktní hmoty, zabalím do folie či sáčku a nechám v lednici alespoň hodinu odležet.
  2. Náplň připravím tak, že smíchám nastrouhaná jablka s mrkví a důkladně propojím s datlovou pastou, která náplni dodá přirozenou sladkost i příjemnou konzistenci.
  3. Těsto na pečícím papíru rozválím na tenkou placku velikosti plechu, posypu tenkou vrstvou sušených klíčků, navrším náplň a zavinu z jedné a druhé strany, pak okraje.
  4. Závin potřu pomocí mašlovačky rozšlehaným bílkem, který zbyl a peču na 185 stupňů asi 30 minut. Po 25 minutách ale už kontroluji…

Místo moučkového cukru někdy závin pro efekt posypu přes sítko trochou kokosové mouky.

Závin je křehký, šťavnatý, sytý a hlavně domácí 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky