Nadýchaný a lehký moučník, který je snadný na přípravu. Kombinace příjemně sladkého těsta, kyselých višní a zakysané smetany poprášené skořicí je potěšující :)
200 g polohrubé mouky (můžete dát polovinu jemně mleté celozrnné)
150 g cukru ( dala jsem 75 g přírodního třtinového cukru a 75 g xylitolu)
100 ml rostlinného oleje
2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
30 ml vlažné vody
Kokosovou nebo mandlovou mouku na poprášení povrchu těsta ( lze vynechat)
ovoce (asi 300 g, vypeckované višně, broskve, jahody, borůvky apod)
2 kelímky husté zakysané smetany (asi 300g)
1 bio sáček bio vanilkového cukru
Postup
Vejce vyšlehejte s cukrem několik minut do husté pěny. Přidejte olej, prosátou mouku s kypřícím práškem a 30 ml vlažné vody. Těsto je spíše řidší než husté.
Těsto vlijte do vymazané a vysypané kulaté formy o průměru cca 26 cm. Před tím, než těsto pokladu ovocem, popráším povrch lehce kokosovou nebo mandlovou moukou. Pak na těsto rozprostřete menší kousky ovoce.
Pečte na 175 stupňů asi 35 minut. Zkuste špejlí, zda je těsto propečené.
Nechte vychladnout a potřete zakysanou smetanou smíchanou s 1 sáčkem bio vanilkového cukru. Vanilkový cukr si můžete vyrobit i sami doma. Na závěr povrch poprašte skořicí pomocí sítka a dejte na chvíli vychladit do lednice.