Fotka moučníku je trochu jiná, než jaké já obvykle dělám 🙂 Fotila jsem ho totiž v České televizi, kam jsem přišla představit pár osvědčených receptů. Tento jsem zvolila z toho důvodu, že je takový “vděčný” a dá se s ním dobře dál pracovat podle toho, pro jakou příležitost je určený.
Budete potřebovat
(8 – 10 kousků)
1 hrnek = 250 ml
- 200 g vypeckovaných datlí
- ¾ hrnku rostlinného nebo ořechového mléka
- ½ hrnku kokosového cukru
- ½ hrnku oleje
- 1 hrnek mouky (lze kombinovat špaldovou, cizrnovou, pohankovou)
- 3 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
Postup
- Do rendlíku dejte mléko, datle, společně prohřejte a rozmixujte do hladka.
- Smíchejte s ostatními ingrediencemi a vlijte do kulaté formy nebo na menší čtvercový plech. Já jsem formu předtím ještě vymazala tukem a vysypala hrubou moukou.
Pečte na 180 stupňů asi 35 minut.
Pokud si říkáte, zda v receptu nechybí vajíčko, tak opravdu nechybí. Datle jsou vláčné a obsahují hodně vlákniny, díky tomu tedy podrží těsto perfektně pohromadě i bez vajec.
Kvalitní nedoslazované sušené datle jsou rozhodně dobrou surovinu v zásobách. Mohou posloužit jako základ moučníku, raw dezertu, ale i jako bohatý zdroj energie, když potřebujete podat větší fyzický výkon. Datlím se dokonce říká i ovoce studentů, protože obsahuje prospěšné látky pro duševní pohodu. No kdo by toto nepotřeboval 🙂