Také si pamatujete klasickou čočkovou? Voňavou po jíšce a párku … Někde ji uměli udělat výbornou, jinde to byla hnědá voda za trest 🙂 Naštěstí si čočkovou můžeme udělat, jak komu vyhovuje. A mně vyhovuje s mrkví a bramborami a když tam nemusím dávat žádnou mouku 🙂
Budete potřebovat
- 200 g předem namočené (alespoň pár hodin nebo přes noc) celé neloupané čočky
- 2 litry vývaru
- 1 cibuli + olej nebo přepuštěné máslo
- 2 mrkve
- 2 větší brambory
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci majoránky
- 4 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- Sůl, pepř,
Postup
- Cibuli orestuje na oleji do zlatova, přidejte propláchnutou čočku a zalijte vývarem.
- Do hrnce vložte bobkový list, kuličky nového koření, majoránku a vařte do poloměkka, asi 40 minut.
- Mezitím si vedle na pánvi orestujte na přepuštěném másle kolečka mrkve a kostičky brambor. Získají tak lepší chuť. Mrkev i brambory přidejte k čočce a dovařte do měkka.
- Teď polévku zahustěte svým vastním obsahem. Stačí odebrat naběračku či dvě polévky, rozmixovat do hladka a vlít do hrnce.
Horních deset si ještě polévku může na talíři doladit o kostičky opečené kvalitní slaniny nebo uzeného tempehu (veganská verze) 🙂
Výborná hustá podzimní polévka, bez nutnosti použití mouky a ještě za pár korun …