Zdravá čočková polévka se zeleninou – zahuštěná bez mouky

Čočková polévka je skvělý způsob, jak obohatit jídelníček o luštěniny a tím pádem o vlákninu a důležité živiny. Dá se ovšem udělat i zdravěji. Se zeleninou, bez uzeniny a bílé mouky.

Také si pamatujete klasickou čočkovou? Voňavou po jíšce a párku … Někde ji uměli udělat výbornou, jinde to byla hnědá voda za trest 🙂 Naštěstí si čočkovou můžeme udělat, jak komu vyhovuje. A mně vyhovuje s mrkví a bramborami a když tam nemusím dávat žádnou mouku 🙂

Budete potřebovat

  • 200 g předem namočené (alespoň pár hodin nebo přes noc) celé neloupané čočky
  • 2 litry vývaru
  • 1 cibuli + olej nebo přepuštěné máslo
  • 2 mrkve
  • 2 větší brambory
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci majoránky
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • Sůl, pepř,

Postup

  1. Cibuli orestuje na oleji do zlatova, přidejte propláchnutou čočku a zalijte vývarem.
  2. Do hrnce vložte bobkový list, kuličky nového koření, majoránku a vařte do poloměkka, asi 40 minut.
  3. Mezitím si vedle na pánvi orestujte na přepuštěném másle kolečka mrkve a kostičky brambor. Získají tak lepší chuť. Mrkev i brambory přidejte k čočce a dovařte do měkka.
  4. Teď polévku zahustěte svým vastním obsahem. Stačí odebrat naběračku či dvě polévky, rozmixovat do hladka a vlít do hrnce.

Horních deset si ještě polévku může na talíři doladit o kostičky opečené kvalitní slaniny nebo uzeného tempehu (veganská verze) 🙂

Výborná hustá podzimní polévka, bez nutnosti použití mouky a ještě za pár korun …

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google