Různé zeleninové karbanátky jsou typ jídla, na kterém si vyloženě pochutnám. Je ovšem potřeba mít správný recept. Aby se nerozpadaly, nebo aby se nakonec nehodily jen jako munice pro bitvu. Tyto jsem vyladila tak, aby byly v pořádku jak z chuťového, tak výživového pohledu.
Jako zajímavou ingredienci bych v tomto případě vyzdvihla vločky z quinoi, které se, mimo jiné, hodí právě na zahušťování a zjednodušují život v kuchyni.
Budete potřebovat
- 400 g na jemno nastrouhaného celeru (střední bulva)
- 100 g tvrdého sýra (eidam, gouda, …)
- 3 vejce
- hrst čerstvé petrželky nebo jarní cibulky
- Na dohuštění 7 – 8 lžic suchých ingrediencí (dala jsem 4 lžíce vloček z quinoi, 2 lžíce jemných ovesných vloček a 2 lžíce alternativní mouky, např.cizrnové, může být i instantní polenta)
- Na dochucení sůl, pepř, může být oblíbené koření na zeleninu, či dochucovadlo ze sušené zeleniny, kdo chce česnek, majoránku.
- 2 lžíce olivového oleje do směsi + trochu na potření pečicího papíru a rukou
Postup
- Celer nastrouhejte na jemno, sýr na hrubo. Přendejte do větší mísy a přidejte všechny ostatní ingredience (vejce, cibulku nebo zelenou petrželku, koření, olivový olej)
- Zahustěte vločkami v kombinaci s moukou. Já jsem si oblíbila vločky z bezlepkové obiloviny Quinoa, které jsem nakombinovala s ovesnými vločkami a moukou. Každý celer může být jiný, každé vejce jinak velké, proto celkové množství lžic zvolte s citem. Když zahustíte málo, nepůjdou vytvarovat karbanátky. Když zbytečně moc, mohou být karbanátky ve výsledku tužší.
- Plech vyložte pečicím papírem a prsty ho potřete tenkou vrstvou oleje. Naolejovanýma rukama tvořte karbanátky, které na plechu ještě decentně pomocí mašlovačky potřete olejem.
- Pečte na 180 stupňů asi 40 minut do zezlátnutí.
Celer považuji za nedoceněný, měl by se pro své pozitivní vlastnosti zařazovat do jídelníčku daleko častěji. Každý dobrý recept tomu pomáhá 🙂