Když peču, tak si ve většině případů těsta vždy připravuji sama. Na jakýkoliv závin se dá domácí těsto připravit snadno a rychle. Nikdy ale není tak křupavé a specifické jako to listové. Zas takový nadšenec ale nejsem, abych ho vyráběla doma, tak sem tam koupím hotové chlazené listové těsto, které je v lednici připravené. Stačí ho vytáhnout, naplnit nasekanými jablky, rozinkami, posypat skořicovým cukrem a za pár minut je v troubě. Je ale výborným základem i pro slané varianty. Nejčastěji ho plním zelím nebo špenátem, teď jsem ho ale doslova “narvala” zeleninou, aby to nebylo o tom těstě, ale hlavně o té zelenině.
Budete potřebovat
- 1 balení hotového listového těsta
- 1 cibule
- cca 350 g zeleniny (mražený hrášek a na jemné plátky nebo na hrubo nastrouhaná mrkev, může být i směs mražené zeleniny)
- 2 vejce
- 100 g nastrouhaného sýra (Gouda, Grana Padano atd.)
- Olej
- Sůl, pepř, koření na zeleninu
- Žloutek nebo mléko na potření
- Sezamová semínka na posypání
Postup
- Zeleninu orestujte na oleji tak, aby lehce změkla. Ochuťte solí, pepřem, oblíbeným kořením na zeleninu.
- Rozklepněte do pánve 2 vejce a promíchejte tak, aby se lehce mezi zeleninou “srazila”
- Přisypte nastrouhaný sýr, který celou směs dobře spojí.
- Placku listového těsta položte i s pečícím papírem na nepřilnavý plech a dopřostřed dejte náplň. Těsto pak přehněte z jedné a z druhé strany a po stranách spojte, aby se nerozlezl.
- Potřete žloutkem nebo mlékem a posypte sezamovým semínkem.
- Pečte na 190 stupňů asi 20 min nebo do zezlátnutí.
Výborný je teplý i studený 🙂
A kdybyste té zeleniny měli málo, doplňte si závin na talířku ještě o kopeček kvašené zeleniny, která dodává enzymy, zlepšuje trávení a obsahuje cenné bakterie 🙂