Pórková rýže basmati s hlívou ústřičnou

Rýže basmati je už sama o sobě výjimečná svou chutí. Když ji ale připravíte na voňavém pórkovém základu a smícháte s lahodnou hlívou, budete překvapeni.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Ty nejjednodušší věci jsou ty nejlepší. Je ale potřeba mít dobré vstupní suroviny. To platí i pro rýži. Nejčastěji doma připravuji 3 varianty rýže. Parboiled dělám pečenou v remosce, basmati restuji v hrnci na cibuli nebo pórku a pak nechávám dojít v peřinách, občas také sáhnu po celozrnné rýži, která má nižší glykemický index a lépe zasytí. Kombinace pórkové basmati a voňavé hlívy nikdy nezklame.

Budete potřebovat

**3 porce **

  • 1 hrnek rýže basmati
  • 2 hrnky vody
  • 1 pórek
  • 1 vaničku hlívy ústřičné (množství dle chuti)
  • máslo nebo přepuštěné máslo, olivový olej
  • sůl, pepř, drcený kmín

Postup

  1. Nejdříve si připravte pórkovou rýži basmati. Pórek nakrájejte na jemno a pozvolna restuje na másle a troše olivového oleje tak, aby se nepřipálil.
  2. Vsypte hrnek rýže basmati a pár minut restujte, aby se rýže zatáhla. Neproplachujte ji předem.
  3. Zalijte 2 hrnky horké vody, trochu osolte a povařte 5 minut, přikryjte pokličkou a nechte v teple dojít ještě tak 10 minut. Když chci, aby rýže zůstala déle teplá, dávám ji do peřin.
  4. Hlívu nakrájejte na menší kousky, tvrdé konce dejte stranou. Na 3 porce mi stačila hluboká vanička hlívy. Restujte ji pár minut na olivovém oleji, zase můžete přidat kousek másla na zjemnění. Ochuťte solí, pepřem a drceným kmínem. Pro výraznější chuť jídla lze přidat i jiné koření, které se hodí k houbám.

TIP

Pokud potřebujete, aby jídlo bylo sytější, případně obsahovalo více bílkovin, zkuste spolu s hlívou na pánvi orestovat na jemno pokrájené ochucené tofu nebo tempeh.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky