Variant, jak připravit toto sladké jídlo je opravdu mnoho. Můžete ho vyrobit více či méně sladké, více či méně celozrnné nebo bezlepkové, více či méně tučné. Krásně mi prošla i varianta bez mléka, kdy jsem jako alternativu zkusila rostlinné mléko mandlové.
Bylo docela náročné o dvacátédruhé ignorovat tento voňavý pekáček. Jsou totiž dobré i studené, a jak! Naštěstí vyhrálo “Ráno moudřejší večera” 🙂
Budete potřebovat
- 8 palačinek (0,5 l mléka, 250 g – 280 g mouky, 2 vejce, mouku jsem použila celozrnnou špaldovou jemnou typ 630)
**Na tvarohovou náplň **
- 2 tvarohy (500g, spíše vaničkový)
- 2 vejce (nebo jen žloutky)
- 2 lžíce zakysané smetany (nebo jogurtu)
- předem namočené rozinky (množství dle chuti)
- bio vanilkový cukr
- něco dalšího k oslazení tvarohu (dala jsem med)
**Na zálivku **
Postup
- Nejdříve si na pánvi připravte palačinky. Z 0,5 l mléka jich je asi 8. Když chcete silnější palačinky, udělejte těsto o něco hustší než na tenké palačinky, kdy musí být naopak řidší.
- Na tvarohovou náplň si vyšlehejte vejce s vanilkovým cukrem a smíchejte s tvarohem, dle potřeby oslaďte a zjemněte třeba zakysanou smetanou, aby směs nebyla moc tuhá.
- Na zálivku jen metličkou rozšlehejte vejce v mléce spolu s bio vanilkovým cukrem a lžící medu. Pokud máte, můžete místo cukru přidat lžičku vanilkového extraktu.
- Pak už jen vymažte pekáček tukem a vysypte strouhankou. Použila jsem máslo a kukuřičnou strouhanku. Každou palačinku potřete náplní, stočte a vyskládejte do pekáčku. Rovnoměrně zalijte zálivkou.
- Zapékejte v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 20 minut. Na posledních pár minut můžete zapnout gril. Že je hotovo poznáte tak, že povrch lehce zezlátne a směs, kterou jste přelili palačinky, zatuhne.
TIPY
- Jako u všeho platí, že čím méně cukru, tím lépe. Když ale těsto na palačinky sladké není a zálivka také moc ne, v tvarohu něco být musí, aby nebyl kyselý. Vaničkové tvarohy mají většinou sladší jemnější chuť než ty v alobalu.
- Tučnost tvarohu zvolte podle toho, co od jídla potřebujete. Pokud jídlo připravujete pro děti, namažte palačinky klasickým tučným tvarohem. Do zálivky můžete místo části mléka přidat trochu smetany.
-
Poprvé jsem pekla 20 minut a pak ještě na 5 minut zapla tubrogril. To už bylo moc, palačinky pak byly na porvrchu tužší a špatně se krájely. Doporučuji tedy nepřepéct.
-
Palačinky můžete připravit na mnoho způsobů. Dělám je pokaždé jinak. Klasickou bílou mouku ale vždy obohacuji nějakou jinou (celozrnnou, pohankovou, kukuřičnou, někdy přidávám i sušené pšeničné klíčky, drcené lněné semínko). Zde je recept na POHANKOVÉ PALAČINKY
Čtvrtka pekáčku nám doma zůstala do druhého dne a chutnají výborně i studené 🙂