Pečené batáty – zdravé a rychlé na přípravu

Batáty můžete použít stejně jako brambory. Vyrobit z nich kaši, placky, skvělé jsou pečené. Lze si je velmi snadno oblíbit díky jejich jedinečné chuti.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Batátům se také říká “sladké brambory”. Kromě jemné výjimečné nasládlé chuti vynikají svými nutričními hodnotami. Jsou významným zdrojem komplexních sacharidů a betakarotenu. Narozdíl od brambor obsahují hodně vlákniny, vydržíte po nich tedy déle sytí. Rozhodně mají své místo ve zdravém jídelníčku.

Kromě klasické přípravy využívám batáty třeba i na pomazánky nebo je přidávám i do rajčatové omáčky na špagety.

Budete potřebovat

  • Batáty
  • Olivový olej
  • Koření (sůl, pepř, kmín, paprika, kurkuma, kari, jakékoliv koření za zeleninu)
  • Zelené bylinky (sušené i čerstvé, třeba petržel, koriandr, oregano)
  • Pro zajímavou sladší chuť lze přidat rozinky

Postup

  1. Batáty oškrábejte a nakrájejte na větší kostky.
  2. Ve větší míse je pokapejte olejem a okořeňte, jak je libo. Mojí oblíbenou variantou je sůl, pepř, drcený kmín, oregano nebo červená paprika. Další variantou pak kari a rozinky nebo med, hořčice a sezam. Nic nezkazíte jakýmikoliv nasekanými bylinkami. Ty čerstvé je však nejlepší nepéct a přidat je až na talíři.
  3. Ochucené batáty vsypte do pekáčku, větší množství pak na plech, který je možné vyložit pečicím papírem. Pečte na 180 stupňů asi 20 minut.

TIP

Z mé zkušenosti jsou batáty upečené dříve než brambory a chovají se trochu jinak. Rozhodně je nepřepečte, mají pak tendence být až příliš měkké, jakoby rozvařené. Méně je více.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky