Celer – hodnotný druh zeleniny, jehož význam vzrůstá především na podzim a v zimě, kdy je v našich zeměpisných šířkách přirozeným zdrojem vitaminů, minerálů a ochranných látek. Hodí se k přípravě polévek, omáček, salátů, pomazánek. Celer je rozhodně víc, než ten rozvařený kus zeleniny z vývaru …
Budete potřebovat
- Bulvu celeru
- Těstíčko na namočení (vejce+mouka nebo hraška+voda)
- Kukuřičnou strouhanku
- Sůl, česnek
- Olej
K podávání batátovou kaši, čerstvou nebo kvašenou zeleninu, domácí dresing ze zakysané smetany
Postup
- Střední bulvu celeru překrojte na půl a okrájejte slupku.
- Nakrájejte na asi centimetrové plátky. Když je celer malý, lze obalovat celá kolečka. Já ho raději překrojila napůl, aby se lépe obaloval.
- V mírně slané vroucí vodě celer krátce předvařte. Když ho nedovaříte, bude při skusu příliš tuhý. Rozvařený se pak zase rozpadá a špatně obaluje. Zkuste plátky vařit cca 5 minut a vidličkou zkuste, “jak to vypadá”. Čím slabší plátek, tím kratší doba předvaření.
- Plátky celeru nechte vychladnout a obalujte je klasicky jako řízky, nebo si můžete rovnou z mouky a vejce udělat těstíčko, do kterého lze také na chuť přimíchat česnek.
- Obalte ve strouhance. Já jsem zvolila kukuřičnou. Je úžasně křupavá. Opečte na troše oleje vhodného ke smažení z obou stran.
Pozor, abyste plátky neudělali příliš tlusté. To jsem si vyzkoušela a fakt to nebylo ono …
Batátovou kaši vyrobte úplně stejně jako tu bramborovou. Výborné je také smíchat brambory půl na půl s batáty.
Obalený křupavý celer pak v závěru skvěle vyladí domácí tatarka, případně dresing. Ráda dělám koprový jen ze zakysané smetany, hořčice a citronové šťávy.
TIP
Čerstvá zeleninová šťáva obsahující celer má velké uplatnění při zlepšování stavů imunity a při nemocích dýchacích cest. Mikroorganismy ji zrovna nemusí…