Halloumi je polotvrdý sýr, který se vyrábí převážně na Kypru. V originálu obsahuje kozí a ovčí mléko, v průmyslové výrobě se však přidává také kravské. V Řecku bývá oblíbený v kombinaci se sladkým ovocem. Ke grilování a opékání je vhodný proto, že se neroztéká. Je s ním tedy minimum práce a je výbornou volbou pro rychlou kuchyni.
Budete potřebovat
- Halloumi (řecký sýr vhodný k opékání)
- Rajčata
- Rukolu (nebo jakoukoliv jinou zeleninu)
- Olivový olej
- Na dochucení – bazalku, sůl, česnek
Postup
- Sýr “Halloumi” ogrilujte nebo z obou stran krátce opečte na grilovací pánvi za pomoci pár kapek olivového oleje.
- Rajčata nakrájejte na větší kusy, menší rajčata stačí překrojit na půl. Orestujte je krátce na pánvi na olivovém oleji, míchejte. Ke konci ochuťte prolisovaným česnekem a bazalkou. Lze použít čerstvou i sušenou.
- Dále už na talíř naservírujte ostatní přílohy podle toho, zda jídlo připravujete k obědu či večeři. Mně k tomu sedla štiplavá rukola, opečená topinka nebo bagetka také není marná.
TIP
Opečený sýr halloumi můžete spolu se zeleninou a dresingem zamotat do tortilly nebo pita chleba.
Pozor, návykové … 🙂