Zatímco klasické ovesné vločky si připravuji spíše na sladko s rozinkami, ořechy a skořicí, zkusila jsem jejich palačinkovou variantu naplnit pořádně česnekově a sýrově. Výborné! A k tomu ještě nějaká čerstvá zelenina k úplné spokojenosti 😉
Budete potřebovat
- 200g ovesných vloček (klasické nebo jemné)
- 250-300ml mléka nebo rostlinného nápoje
- 2 vejce
- Sýr cottage nebo zakysanou smetanu + petržel, pažitku
- Trochu soli
- Česnek
- Oblíbený sýr (dala jsem tentokrát goudu)
Postup
- Ovesné vločky rozemelte na mouku. Třeba v robotu.
- Smíchejte je s mlékem, vejci, lehce osolte a vzniklé těsto nechte chvíli odležet. Těsto by mělo být středně husté.
- Na nepřilnavé pánvi potřené trochou oleje smažte z obou stran palačinky. Těsto je tužší, než klasické palačinkové těsto, proto se mi samo zcela nerozlilo do slabé vrstvy po pánvi. Pomohla jsem si tedy klasickou gumovou stěrkou, kterou jsem těstu pomohla do všech stran.
- Pak už jen palačinky naplňte jakoukoliv slanou náplní. Sýr cottage nebo zakysanou smetanu ochuťte trochou soli, česneku, přimíchat můžete i jakékoliv na jemno nasekané zelené koření. Touto směsí potřete palačinku a posypte nastrouhaným sýrem. Výborná je také kombinace špenátu a sýra řeckého nebo balkánského typu
Pokud byste nechali těsto odležet delší dobu, pravděpodobně více ztuhne, výslednou konzistenci pak případně dolaďte ještě trochou tekutiny.