Doma se mi nahromadily kedubny od farmáře z domácí produkce. Většinou je jíme doma syrové nebo je dělám na smetaně do sladkokysela. Tentokrát jsem měla uvařené brambory navíc, tak jsem se je rozhodla zapéct spolu s kedubnami. Vynikající …
Budete potřebovat
(množství do menšího pekáčku jako je na fotce)
- 4 brambory
- 1 větší kedlubnu
- 50-100g sýra dle chuti (dala jsem Goudu)
- koření na ochucení brambor a kedluben (dala jsem drcený kmín a koření na styl vegety)
Na zapékací omáčku
- 1 zakysanou smetanu (kelímek asi 200g)
- 2 vejce
- Na dochucení (dle chuti – sůl, oblíbené koření, zelené bylinky, může být i česnek, já jsem dala zelený medvědí česnek a trochu sypkého bio vývaru)
Postup
- Brambory si uvařte ve slupce nejlépe den předem. Jdou pak dobře krájet.
- Kedlubnu zbavte slupky, nakrájejte na asi centimetrové plátky a tepelně upravte. Nejlépe nad párou. Stačí 5 minut.
- Připravte si omáčku. V misce si smíchejte zakysanou smetanu s vejci a dostatečně ochuťte, aby jídlo nebylo mdlé. Malým dětem samozřejmě solte málo. Já jsem do omáčky přidala sušený medvědí česnek, který je výrazný.
- Menší pekáček vymastěte olejem nebo máslem. Naskládejte vrstvu na kolečka pokrájených brambor. Ochuťte je a posypte nastrouhaným sýrem.
- Teď přijdou na řadu kedlubny. Můžete je zase lehce ochutit, třeba drceným kmínem.
- Vše zalijte připravenou omáčkou.
- Zapečte v troubě do zlatova na 180 stupňů. Asi 20 minut.
TIPY
- Do jídla se hodí i sýr řeckého nebo balkánského typu.
- Jídlo můžete udělat stejným způsobem jen z kedluben.
- Pokud chcete jídlo udělat pro 4 dospělé, množství zdvojnásobte.
Zapečené kedubny jsou výborné jak teplé, tak studené …