Dle fotek možná poznáte, že knedlíky nejsou tvarově dokonalé. Pomáhala mi do nich ovoce balit dcera, kterou to obrovsky bavilo. Těsto je totiž natolik vděčné, že s ním mohou krásně pracovat i děti.
Budete potřebovat
- 2 žloutky (lze i s 1 celým vejcem)
- 80 g másla
- 2 lžíce cukru (dala jsem přírodní, můžete i vynechat …)
- 250 g měkkého tvarohu (dala jsem klasický v kostce)
- 200 g polohrubé mouky (můžete i půl napůl s jinou moukou, třeba celozrnnou)
- špetku soli
- asi 250 g čerstvých jahod
Postup
- Žloutky smíchejte s cukrem, máslem a špetkou soli.
- Po částech přidávejte tvaroh, pak postupně i mouku, až získáte vláčné těsto.
- Těsto je dobré nechat chvíli doležet v lednici. Na pomoučené ploše z těsta vyválejte váleček a rozdělte jej na stejné dílky. Větších knedlíků bude 10, menších asi 12.
- Z každého dílku si rukou vytvarujte placku a zabalte do ní střední jahodu. Když bude těsta moc a ovoce málo, nebude to ono … Stačí jednou vyzkoušet a hned budete vědět 😉
- Knedlíky vařte 5–7 minut v mírně osolené vodě. Určitě musí vyplavat na povrch.
TIPY
-
Knedlíky můžete samozřejmě dělat i s jiným ovocem.
-
Další možností je také z těsta udělat noky nebo menší knedlíky, uvařit je a polít pak ovocnou omáčkou …
-
Knedlíky můžete připravit i nad párou. Naše babičky to tak dělaly nejčastěji.
Dále můžete knedlíky vytunit, jak je libo. Já jsem použila obyčejnou zakysanou smetanu malinko oslazenou rýžovým sirupem. Občas je posypu skořicí …
Ať máte boule za ušima! 🙂