Přípravu rýže v troubě považuji za super objev. Během minuty máte ingredience v pekáčku a za 35 minut máte hotovou tuto [VÝBORNOU RÝŽI. ](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/ryze-pecena-v-troube-jako%20priloha “VÝBORNOU RÝŽI. “). O level výš ji pak chuťově posunete, když ji připravíte takto [PO MEXICKU](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/pecena-mexicka-ryze-jako-priloha “PO MEXICKU”). Tím to ale nekončí. Postupně jsem si přišla na to, že lze k rýži do pekáčku přidávat na jemno nasekanou zeleninu a vytvořit si tak základ různých rizot. Posledním pokusem je pak toto extra rychlé rizoto s rajčaty a balkánským sýrem. Vše dohromady vytvoří báječnou chuť 🙂
Budete potřebovat
4 porce
- 1 větší hrnek rýže (300ml, použila jsem kulatozrnnou, rizoto je pak lepivé)
- 2 hrnky horké vody
- 3 větší zralá rajčata
- 1 balení balkánského sýra (menší bloček, můžete dát i sýr parmazánového typu)
- Olivový olej
- Bazalku (sušenou nebo čerstvou)
- Na ochucení rýže – sůl, 3 kuličky nového koření, 3 bobkové listy (nebo můžete použít pytlík s kořením na vývar, který se dá koupit už jako hotový produkt)
Postup
- Hrnek vybrané rýže pořádně propláchněte a vsypte do pekáčku.
- Přilijte 2 hrnky horké vody.
- Přidejte na jemno nasekaná rajčata. Pokud nestojíte o slupku, tak rajčata nejdříve spařte a oloupejte. Nám slupka nevadila 😉
- Zakápněte trochou olivového oleje a přidejte bylinky, trochu soli a koření. K rajčatům se výborně hodí bazalka, rýži zas skvěle ochutí bobkový list a nové koření.
- Pečte přikryté v troubě asi na 200 stupňů po dobu 30 – 35 minut. Vše se odvíjí od typu rýže. 1. Jakmile je tekutina pryč a rýže měkká, máte hotovo 🙂
- Na závěr už jen vmíchejte nastrouhaný balkánský sýr. Můžete místo něj dát i sýr Grana padano.
- Pokud bystě chtěli rizoto vláčnější, zřeďte ho ještě trochou tekutiny.
Když nemáte čas stát u plotny a hlídat, co se děje, tak jsou podobné recepty ideální. Pár minut příprav a pak už se to všechno samo … 🙂