Grenadýrmarš nebo také “Granátnícký pochod” je jednoduchý pokrm, který znáte možná od svých babiček. Původ jídla sahá až do období napoleonských válek, kdy měla armáda problémy se zásobováním a kuchaři k dispozici pouze těstoviny a brambory. Jídlo se pak předávalo z generace na generaci s jeho různými chuťěmi a vylepšeními.
Jsou známe verze s paprikou, houbami, pro “bohatší” pak s uzeným, slaninou či kouskem klobásy. Tak proč nezkusit verzi s [TEMPEHEM](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/tempeh “TEMPEHEM”) 🙂
Přesné množství brambor a těstovin neřešte, oproti bramborám se ale většinou dává poloviční množství těstovin.
Na 4 porce budete potřebovat
- 600g uvařených brambor
- 300g uvařených těstovin (ideálně fleky, můžete použít celozrnné)
- 1 uzený [tempeh](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/tempeh “tempeh”)
- Cibuli
- Olej
- Na dochucení – červenou papriku, sůl, pepř, drcený kmín
Postup
- Na oleji orestujte cibuli do zlatova a přidejte na jemno pokrájený tempeh.
- Zasypte červenou paprikou, krátce promíchejte a přidejte uvařené brambory a uvařené těstoviny.
- Vše důkladně promíchejte, ochuťte solí a pepřem, případně ještě paprikou.
Výhodou této verze receptu je dostatečný obsah bílkovin. Přidáte-li navíc na talíř k tomuto jídlu zeleninu, buď čerstvou nebo ve formě [pickles](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/pickles “pickles”), snížíte tím celkovou glykemickou nálož jídla.