Recept

Jednoduchá brokolicová pomazánka

To, že bychom všichni měli jíst více zeleniny, je jasná věc. Jedním z tipů je vyrábět zdravé domácí pomazánky se zeleninou. Třeba tuto extra jednoduchou...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Brokolice se právem řadí mezi superpotraviny, tedy potraviny z výjimečnými výživovými vlastnostmi. Je plná minerálních látek a vitaminů a patří mezi zdravotně nejpřínosnější zeleninu vůbec. Je také často zmiňována jako rostlinný zdroj vápníku. Ve srovnáním s mákem, semínky či mandlemi není jeho obsah tak vysoký, přesto je celkový přínos brokolice pro zdraví významný. Kromě toho, že obsahuje vlákninu, tak jsou zmiňované její protirakovinné účinky.

Tento recept slouží jako jednoduchá ukázka toho, jak rychle lze pomocí „obyčejné“ zeleniny vyrobit zdravou pomazánku. U brokolice je však zapotřebí dodržet základní pravdilo – méně je více. Krátce upravovat (neplatí pro dětské první příkrmy), aby se z brokolice nestala rozňahňaná tmavě zelená hmota a připravovat nejlépe nad párou, popř. jen v malém množství vody.

Budete potřebovat

  • Malou brokolici
  • Čerstvý smetanový sýr bez příchutě
  • Trochu soli na dochucení (malým dětem nesolit)

Postup

  1. Brokolici omyjte a odřízněte růžičky. Ty pak uvařte nad párou či v menším množství vody. Pozor, ať ji nepřevaříte, na její úpravu bude stačit cca 5 minut tepelné úpravy.
  2. Přebytečnou vodu slijte (nebo si ji nechte na další vaření)
  3. Změklou brokolici rozmačkejte, pokud chcete hladkou konzistenci, tak rozmixujte.
  4. Spojte se smetanovým sýrem a dochuťte podle toho, pro koho pomazánku připravujete.

Zelenina je zdravá, měli bychom ji denně sníst dostatečné množství. Na některé členy rodiny však růžičky brokolice na talíři mohou působit jako červený hadr na býka. Odmítané potraviny je vhodné podávat opakovaně a v různých úpravách. Právě pomazánky mohou posloužit jako způsob, jak do nich zakamuflovat všemožnou zeleninu. Syrovou i tepelně upravenou.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky