Jednoduchá brokolicová pomazánka

To, že bychom všichni měli jíst více zeleniny, je jasná věc. Jedním z tipů je vyrábět zdravé domácí pomazánky se zeleninou. Třeba tuto extra jednoduchou...

Brokolice se právem řadí mezi superpotraviny, tedy potraviny z výjimečnými výživovými vlastnostmi. Je plná minerálních látek a vitaminů a patří mezi zdravotně nejpřínosnější zeleninu vůbec. Je také často zmiňována jako rostlinný zdroj vápníku. Ve srovnáním s mákem, semínky či mandlemi není jeho obsah tak vysoký, přesto je celkový přínos brokolice pro zdraví významný. Kromě toho, že obsahuje vlákninu, tak jsou zmiňované její protirakovinné účinky.

Tento recept slouží jako jednoduchá ukázka toho, jak rychle lze pomocí „obyčejné“ zeleniny vyrobit zdravou pomazánku. U brokolice je však zapotřebí dodržet základní pravdilo – méně je více. Krátce upravovat (neplatí pro dětské první příkrmy), aby se z brokolice nestala rozňahňaná tmavě zelená hmota a připravovat nejlépe nad párou, popř. jen v malém množství vody.

Budete potřebovat

  • Malou brokolici
  • Čerstvý smetanový sýr bez příchutě
  • Trochu soli na dochucení (malým dětem nesolit)

Postup

  1. Brokolici omyjte a odřízněte růžičky. Ty pak uvařte nad párou či v menším množství vody. Pozor, ať ji nepřevaříte, na její úpravu bude stačit cca 5 minut tepelné úpravy.
  2. Přebytečnou vodu slijte (nebo si ji nechte na další vaření)
  3. Změklou brokolici rozmačkejte, pokud chcete hladkou konzistenci, tak rozmixujte.
  4. Spojte se smetanovým sýrem a dochuťte podle toho, pro koho pomazánku připravujete.

Zelenina je zdravá, měli bychom ji denně sníst dostatečné množství. Na některé členy rodiny však růžičky brokolice na talíři mohou působit jako červený hadr na býka. Odmítané potraviny je vhodné podávat opakovaně a v různých úpravách. Právě pomazánky mohou posloužit jako způsob, jak do nich zakamuflovat všemožnou zeleninu. Syrovou i tepelně upravenou.

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google