Jednoduché, rychlé těstoviny, jejichž základ dnes ve většině receptů tvoří 3 suroviny: parmazán, máslo a smetana. Pak už jen stačí přidat čerstvou zelenou petrželku a je hotovo. Záležitost na 10 minut. Original původní těstoviny alfredo neobsahují smetanu, ale jen máslo a parmazán, v některých receptech se pak kromě smetany ještě navíc vyskytuje i česnek. Tyto těstoviny můžete připravit buď tradičně nebo se pustit do odlehčené verze …
Budete potřebovat
(tradiční na kalorie nehledící varianta)
- Těstoviny uvařené na skus – v originálu jsou to fettuccine (široké nudle)
- Máslo (2cm proužek)
- 1 kelímek smetany (tradičně 30%, dá se i s 12%)
- 100-150g sýru typu parmazán (parmazán, grana padano, gran moravia)
- Čerstvou petržel
- Případně trocha soli či pepře na dochucení (dle slanosti sýra)
Postup
- Těstoviny uvařte na skus. Trochu vody, ve které se těstoviny vařily si, pro jistotu, nechte stranou.
- V hrnci si rozpusťte kousek másla, přilijte smetanu a pomalu společně pár minut zahřívejte.
- Přidejte nastrouhaný sýr a na jemno pokrájenou petržel.
- Konzistenci můžete vyladit trochou vody z těstovin. Případně dochuťte.
Není snad nutné připomínat, že tento recept se rozhodně neřadí mezi lehká jídla, zrovnatak není vhodný na večeři či pro jedince, kteří jsou v redukčním režimu.
Jak na odlehčenou (méně živočišnou) variantu omáčky Alfredo?
Do hrnce vlijte 1 rostlinnou smetanu (třeba sojovou) a nařeďte ji vodou z těstovin. Vsypte strouhaný sýr a nechte rozpustit. Vmíchejte nasekanou petržel. Na talíři zakápněte olejem lisovaným za studena a podávejte se zeleninovým salátem.
Zkusila jsem original variantu jen s máslem a parmazánem, variantu se smetanou a česnekem, odlehčenou variantu s rostlinnou smetanou – všechny jsou dobré, takže nelze šlápnout vedle. Rozhodně ale nevynechávejte petržel, ta tomu dodává typickou chuť.
A když nemáme parmazán nebo grana padano, tak tam nedáme eidam 🙂