Když se nechystáte nikam na jednání či rande, zkuste si jako přílohu připravit tyto výborné brambory. Kombinace výrazné petržele a česneku dodá celému jídlu extra chuť. Co dobrého by se k těmto bramborám hodilo? Třeba oblíbené [placičky z červené čočky a zeleniny](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/placicky-z-cervene-cocky-a-zeleniny “placičky z červené čočky a zeleniny”), případně [cuketové placičky](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/cuketove-placicky-s-kukuricnou-strouhankou “cuketové placičky”) nebo obalovaná treska pečená v troubě, která je i na fotce.
Budete potřebovat
- Brambory (vhodné ke konzumaci i se slupkou)
- Bílý jogurt (alespoň 3% tuku, ne nízkotučný)
- Kadeřavou petržel (v případě nouze sušenou)
- Česnek
- Sůl
- Olivový olej extra virgine
Postup
- Brambory uvařte ve slupce s kmínem.
- Ve větší misce smíchejte bílý jogurt s trochou olivového oleje, až se obě ingredience spojí.
- Přidejte na jemno nasekanou kadeřavou petržel, když není čerstvá, dá se použít i sušená.
- Ochuťte solí a dle chuti prolisovaným česnekem.
- Vzniklou omáčkou přelijte brambory ve slupce a podávejte jako přílohu.
Výhodou domácí studené omáčky na brambory je, že to není mrtvá bílá hmota, ale naopak obsahuje celkem zajímavé spektrum živin. Petržel, česnek a panenský olivový olej obsahují velké množství biologicky aktivních látek a díky kombinaci jogurtu a panenského oleje má omáčka krémovou konzistenci a není „jalová“.
TIP, jak nejzdravěji vařit brambory
Brambory by se měly v první řadě vařit s kmínem. Nejde jen o chuťové zatraktivnění, důvod je i zdravotní. Kmín ruší účinky solaninu, který se může v bramborách vyskytovat. Z pohledu zachování živin je pak nejméně efektivní vařit oloupané a nakrájené brambory ve větším množství vody, naopak nejvíce efektivní je vařit brambory v páře i se slupkou, díky čemuž většinu živin nevylijeme do dřezu …