Brambory s česnekovo-petrželovou omáčkou jako příloha

Zkuste udělat z obyčejných brambor zajímavou a chuťově atraktivní přílohu + TIP, jak vlastně nejlépe vařit brambory.

Když se nechystáte nikam na jednání či rande, zkuste si jako přílohu připravit tyto výborné brambory. Kombinace výrazné petržele a česneku dodá celému jídlu extra chuť. Co dobrého by se k těmto bramborám hodilo? Třeba oblíbené [placičky z červené čočky a zeleniny](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/placicky-z-cervene-cocky-a-zeleniny “placičky z červené čočky a zeleniny”), případně [cuketové placičky](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/cuketove-placicky-s-kukuricnou-strouhankou “cuketové placičky”) nebo obalovaná treska pečená v troubě, která je i na fotce.

Budete potřebovat

  • Brambory (vhodné ke konzumaci i se slupkou)
  • Bílý jogurt (alespoň 3% tuku, ne nízkotučný)
  • Kadeřavou petržel (v případě nouze sušenou)
  • Česnek
  • Sůl
  • Olivový olej extra virgine

Postup

  1. Brambory uvařte ve slupce s kmínem.
  2. Ve větší misce smíchejte bílý jogurt s trochou olivového oleje, až se obě ingredience spojí.
  3. Přidejte na jemno nasekanou kadeřavou petržel, když není čerstvá, dá se použít i sušená.
  4. Ochuťte solí a dle chuti prolisovaným česnekem.
  5. Vzniklou omáčkou přelijte brambory ve slupce a podávejte jako přílohu.

Výhodou domácí studené omáčky na brambory je, že to není mrtvá bílá hmota, ale naopak obsahuje celkem zajímavé spektrum živin. Petržel, česnek a panenský olivový olej obsahují velké množství biologicky aktivních látek a díky kombinaci jogurtu a panenského oleje má omáčka krémovou konzistenci a není „jalová“.

TIP, jak nejzdravěji vařit brambory

Brambory by se měly v první řadě vařit s kmínem. Nejde jen o chuťové zatraktivnění, důvod je i zdravotní. Kmín ruší účinky solaninu, který se může v bramborách vyskytovat. Z pohledu zachování živin je pak nejméně efektivní vařit oloupané a nakrájené brambory ve větším množství vody, naopak nejvíce efektivní je vařit brambory v páře i se slupkou, díky čemuž většinu živin nevylijeme do dřezu …

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google