Tato polévka je skvělým a chutným tipem, jak zařadit do stravy zdravou červenou čočkou. V období, kdy nám navíc cukety rostou před očima není o čem přemýšlet. Čocka jako taková v polévce není vůbec cítit, takže ji v pohodě podejte i těm, kteří nad luštěninami ohrnují nos 🙂 U této polévky se naprosto objdete bez jakékoliv mouky a smetany, přesto je polévka krémová.
Budete potřebovat
(4 porce)
- 2 menší cukety (dohromady cca 500g)
- 100g červené čočky (loupaná čočka, nemusí se namáčet a její příprava je rychlá)
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 litr zeleninového vývaru
- Olivový olej
- Zelené bylinky na dochucení dle chuti – já jsem použila petržel a libeček
Postup
- Cibuli oloupejte, párkrát překrojte a nechte zesklovaťet na troše olivového oleje.
- Přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku a krátce promíchejte, česnek nesmí zhnědnout.
- Do hrnce hned vhoďte na kolečka nakrájenou omytou cuketu i se slupkou (slupka obsahuje hodně živin) a 2 minuty restujte.
- Nyní přidejte 100g propláchnuté červené čočky a zalijte zeleninovým vývarem.
- Vařte do změknutí čočky, trvá to 15 minut, déle není nutné.
- Ke konci varu přihoďte zelené bylinky a polévku do hladka rozmixujte.
- Výslednou hustotu si případně dolaďte.
Polévku můžete podávat s chlebovými nebo pečivovými krutony.
TIP pro děti
Pokud chcete, aby byla polévka ještě více vydatná, můžete do ní dětem přidat lžíci hotového kuskusu jako zavářku. Kus kus sám o sobě se nevaří, jen se zalije horkou vodou nebo vývarem a nechá se 10 minut bobtnat (1 díl kuskusu na 2 díly vody), pak se jen lehce pročechrá 🙂
Dobrou chuť!