Výhodou této polévky je její rychlost a příprava z mraženého hrášku, který můžete mít vždy po ruce a připravit ji tedy v kterémkoliv ročním období.
Dcerka tuto polévku pracovně nazvala „dubínková“, jelikož je krásně zelená jako pohádková postavička „pan Dubínek“. Panu Dubínkovi prý určitě moc chutná, tím pádem u nás doma chutnala také a 2 talíře zmizely během okamžiku 😉
Budete potřebovat
(množství na cca ¾ l polévky, pro celou rodinu určitě zdvojnásobit množství ingrediencí)
- 1 balení mraženého hrášku (cca 350 – 400g, v Německu seženete za pár korun i BIO)
- 1 lžíci másla a trošku olivového oleje
- 15 cm pórku (tu bílou část)
- 1 malou nebo ½ větší cibule
- 1 stroužek česneku
- Drůbeží nebo zeleninový vývar (množství dle potřeby, konzistence)
- 2 lžíce zakysané smetany na zjemnění
- V případě potřeby trocha soli nebo Solčanky na dochucení
Postup
- Na lžíci másla a troše olivového oleje osmahněte na kolečka pokrájený pórek a cibuli až zesklovatí a začne vonět.
- Přidejte mražený hrášek, který jste předtím nechali „povolit“. Restujte společně s cibulí a pórkem cca 2 minuty.
- Zalijte vývarem tak, aby byl hrášek ponořený, vody dejte max. tak 2 cm nad hrášek, doředit můžete vždy …
- Nechte povařit 5 minut. Když byste to s délkou varu přehnali, hrášek ztratí svoji úžasnou barvičku.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a dle chuti zjemněte zakysanou smetanou. Polévku můžete samozřejmě zjemnit i klasickou smetanou, ta zakysaná je ale zdravější, stravitelnější.
- Polévku můžete takto rovnou konzumovat nebo ji pro dokonalou jemnost propasírovat přes sítko. Slupky, které jdou jinak v polévce cítit, zcela zmizí a je zkrátka lepší, obzvlášť, pokud ji připravujete pro menší děti.
- Polévku můžete podávat s opečenými krutóny.
Zkuste ji, je rychlá a možná se vám podaří dostat do kohokoliv z rodiny hrášek, který by třeba jinak nejedli 🙂
Dobrou chuť!
Kamila