Nedávno jsem na internetu narazila na pojem „rýžová kaše z domácí pekárny“. Jelikož sama domácí pekárnu vlastním a rýžová kaše u nás doma jede, tak jsem to samozřejmě musela vyzkoušet. Na internetu se v mnoha receptech setkáte s poměrem ingrediencí 200g rýže na 1l mléka. Dle mého názoru je to příliš, kaše je moc tuhá a dětem nepůjde do krku tak dobře. 180g rýže na 1l mléka už je rozumnější poměr.
Jelikož vás musí být na kaši z 1litru mléka doma více, zkusila jsem poloviční dávku. Kaši jsem před zapnutím pekárny osladila troškou tmavého cukru Muscovado, který přirozeně obsahuje melasu, na talíři jsem pak chuť doladila javorovým sirupem a skořicí.
Výhodou tohoto postupu je to, že během minuty do pekárny vlijete a vsypete vše, co potřebujete a už se o nic nestaráte. U klasické rýže musíte hlídat rýži, pak ji stále míchat s mlékem, aby se nepřipálila.
Pokud vám tedy nevadí, že pekárna bude pracovat přes hodinu (ta moje 1 hod 20 min), tak má tento postup samozřejmě své výhody 🙂
(2 porce)
Výslednou hustotu si ještě můžete dle potřeby doladit, rýže je ale krásně měkká. Na talíři ji zakápněte medem nebo javorovým sirupem. Rýži v pekárně oslaďte jen lehce a doslaďte ji pak až na talíři. Tepelnou úpravou se cenné látky v medu nebo javorovém sirupu zničí, a to přece nechcete 😉
Mnoha dětem vyhovuje hladká konzistence. Pokrm se jim lépe jí a lépe klouže do krku. Když dceři chystám tuto rýži, ať už klasicky nebo v domácí pekárně, před servírováním na talíř ji projedu tyčovým mixérem. Zatímco předtím zůstala miska plná, po této úpravě je prázdná :)Sice máte o další kus nádobí k mytí navíc, ale pořád lepší, než aby rýže zůstala netknutá.
Pokud tento recept vyzkoušíte, nebo k němu budete mít jakýkoliv tip, napište ho, prosím, do komentáře 🙂
Kamila
Sdílet recept myšičky na: