V zeleninové biobedýnce, kterou jsem si objednala, byl celý pytlík čerstvých fazolových lusků. Co s nimi? Za pomoci příznivců tohoto webu jsem zvolila jídlo, které mám ráda z dětství, a to fazolky na kyselo. Odteď zařazuji mezi oblíbené pokrmy celé rodiny 🙂 Brambory na fotce jsou také z farmy a vajíčko shodou okolností od domácí slepičky, takže se to na tom talíři pěkně sešlo 🙂
Budete potřebovat
- 500g fazolek (já jsem měla čerstvé fazolové lusky, žlutou odrůdu, můžete použít zelené, případně mražené)
- zeleninový bio bujón (bez glutamátu)
- 60g másla (cca 2 větší lžíce)
- 20g mouky na zahuštění (hladká, špaldová, bezlepková – záleží na vás)
- citronovou šťávu nebo ocet na okyselení
- cukr
- 1 zakysanou smetanu
Postup
- Fazolky omyjte, odkrojte špičky, pokrájejte na kousky a vložte do cca 1 litru vody, kterou osolte nebo ochuťte bio bujónem (fazolky můžete nechat i v celku, pokud děláte fazolky na kyselo i pro děti, jí se jim lépe pokrájené na 2cm kousky 🙂
- Fazolky uvařte do měkka, ale zbytečně nerozvařte.
- Vedle na pánvi si udělejte cibulovou jíšku. Cibuli oloupejte, pokrájejte na kostičky a zpěňte na másle. Přidejte vámi vybranou mouku, jsou to cca 3 vrchovaté lžíce, a usmažte světlou jíšku.
- Jíškou zahustěte uvařené fazolky a ještě společně asi 5 minut povařte.
- Na závěr přidejte kelímek zakysané smetany a dochuťte citronovou šťávou a cukrem tak, abyste docílili vám příjemné sladkokyselé chuti.
Fazolky na kyselo podávejte s vařeným bramborem a vejcem. Další možností je místo vejce přidat plátek vařeného hovězího masa.
TIP
Toto jídlo si můžete udělat po celý rok, protože mražené fazolové lusky seženete kdykoliv, nejen, když je sezóna.
P.S.: Omáčka má být normálně více bílá, já jsem ale cibulku na pánvičce trošku více opekla a navíc mi doma došla hladká mouka, takže jsem použila špaldovou jemně mletou, která pak omáčce dodala trošku barvičky 😉
Dobrou chuť!