Zelenina zapečená v troubě na mnoho způsobů je vždycky dobrý nápad! Základem je ale dobře ji ochutit. Třeba po balkánsku :)
Tento recept mám ze stránky, kterou jsem vytrhla z malého sešitu vegetariánských receptů koupeného kdysi v trafice. Doma spousta rajčat, cuket, cibule, tak na něj konečně přišla řada. Základem je zeleninu dobře ochutit a péct na vyšší stupně. Co se týče výběru sýrů, je možné zapojit i jiné, než jen balkánský…
Potřebujete
Cuketu
Ve slupce uvařené brambory
Rajčata
Cibuli
Česnek
Balkánský sýr
Sůl, pepř, bylinky (bazalka, oregano)
Olivový olej
Zelenou petrželku na ozdobu
Postup
Vychlazené brambory uvařené ve slupce oloupu a nakrájejím na kolečka. Na kolečka nakrájím také rajčata, cuketu a cibuli. Cuketu je potřeba trochu zbavit vody, takže ji buď krátce opeču na pánvi (chutnější) nebo ji alespoň posolím a nechám vypotit.
Do pekáčku pak už jen postupně skládám brambory, rajčata, cibuli, cuketu a ochuťím solí, pepřem, oreganem nebo bazalkou a posypu na drobno pokrájeným česnekem.
Navrch rozdrobím nebo nastrouhám balkánský sýr a zakápnu olivovým olejem.
Peču na 200 stupňů asi 35 minut.
Na talíři zdobím čerstvou kadeřavou nebo hladkolistou petrželkou.
Super nápad, jak zpracovat spoustu zeleniny a vytvořit s minimem práce zdravé jídlo.