Pod pojmem palačinky se nutně nemusí skrývat cukrem narvaná bomba z bílé mouky, namazaná marmeládou či nutellou a ozdobená čokoládovým sirupem a šlehačkou. Já jsem si oblíbila palačinky na slano. Toto je jedna z variant, kdy jsem si palačinku připravovala jako hlavní jídlo, takže jsem chtěla, aby bylo i výživné. Jídlo obsahuje dostatek vlákniny, komplexní sacharidy, bílkoviny i tuky. Určitě nebudete mít za chvíli hlad.
Budete potřebovat
-
Na celozrnné palačinky mléko nebo rostlinný nápoj (lze i jen vodu), vejce, špaldovou mouku jemně mletou (může být typ 630) jemnou celozrnnou pohankovou mouku (dala jsem v poměru půl na půl)
-
Ochucený mražený špenát se smetanou (nebo si vyrobte vlastní)
- Ovesné vločky a chia semínka na zahuštění špenátu
- Mozarellu light
- Kokosový olej na opékání palačinek
Postup
- Z tekutiny, vejce a mouky umíchejte řidší těsto a nechte ho aspoň 20 minut odstát. Mouka nabobtná, vše se spojí. Pro celou rodinu ze 2 vajec, pro 2 osoby z jednoho vejce.
- Špenát nechte podusit pod pokličkou, stačí, že se rozehřeje. Aby byla náplň tužší a netekla z palačinek, přidejte dle celkového množství špenátu trochu ovesných vloček a chia semínek. Kromě toho, že špenát perfektně zahustí, tak ho obohatí o důležité živiny.
- Mozarellu nechte okapat a ohřát v pokojové teplotě. Vyberte takový typ mozarelly podle toho, jaký je váš cíl. Pokud si hlídáte váhu, tak sáhněte po variantě light, kterou seženete všude.
- Nepřilnavou pánev vytřete ubrouskem pomocí kokosového oleje a smažte tenké palačinky. Pokud se vám těsto dobře nerozlévá a palačinky jsou silné, tak ho trochu zřeďte.
- Palačinku bohatě potřete teplou špenátovou náplní a obložte střídmě mozarellou.
Pro zajímavost
- 100g klasické mozarelly = cca 280 kcal
- 100g light mozarelly = cca 167 kcal.
A když je chuť na sladkou variantu? Zkuste si celozrnnou palačinku decentně namazat povidly, posypat mletým mákem a skořicí … 😉