Celozrnný, s bohatou ovocnou náplní, navíc se skvěle chutnající drobenkou, jejíž fígl spočívá v ovesných vločkách. Další můj pokus, který rozhodně vyšel. Recept vznikl o vánočních svátcích, kdy jsme měli odjíždět pryč a doma jsem měla spoustu zralých banánů, ale jenom 3 jablka. Napadlo mě tedy banány tímto způsobem zpracovat. Dodávají moučníku zase novou, zajímavou chuť a také vláčnost…
Budete potřebovat
Na těsto
- 200g celozrnné špaldové mouky (můžete část mouky nahradit i jinou alternativní bezlepkovou moukou)
- 100g másla
- 1 žloutek
- Špetku soli
- 1 kelímek bílého jogurtu (150g)
- ½ prášku do pečiva (BIO bez fosfátů)
Na náplň
- 3 banány nakrájené na kolečka
- 3 větší jablka (na jemno posekaná nebo nastrouhaná)
- rozinky dle chuti
- skořici dle chuti
- K oslazení náplně třeba med, obilný sirup atd. (Když máte sladká jablka a zralé banány a ještě použijete rozinky, není potřeba ji vůbec přislazovat)
Na drobenku
- 50g celozrnné špaldové mouky
- 3 lžíce jemných ovesných vloček
- 50g másla
- 50g přírodního cukru
Postup
- Všechny ingredience na těsto zpracujte dohromady. Pak ho prsty vymačkejte do kulaté formy nebo menšího pekáčku.
- Na náplň si nakrájejte banány na kolečka a jablka na drobnější kousky nebo plátky, je možné je také na hrubo nastrouhat.
- Přidejte rozinky a skořici dle chuti a případně trochu doslaďte.
- Pak už si jen přichystejte drobenku tak, že budete mezi prsty mnout ingredience na drobenku, až se vše spojí a vytvoří hrudky. Ty pak rozdrobte na samý vrch moučníku.
- Pečte asi na 180 stupňů 35 – 40 minut.
Banán místo vejce?
Ano, pokud vejce nemáte nebo nemůžete, můžete jej nahradit v moučníku banánem. Vejce mají při pečení samozřejmě svoji úlohu, to, že se bez nich ale pečení neobejde je jen předsudek a zvyk. Zkuste upéct obyčejnou bábovku bez vajec, do těsta jen přidejte navíc rozmixovaný banán (nebo 2).