Zdravý celozrnný banánovo-jablečný koláč

Celozrnný koláč nemusí znamenat tuhou dusivku. Kombinace banánů a jablek rozhodně nadchla.

Celozrnný, s bohatou ovocnou náplní, navíc se skvěle chutnající drobenkou, jejíž fígl spočívá v ovesných vločkách. Další můj pokus, který rozhodně vyšel. Recept vznikl o vánočních svátcích, kdy jsme měli odjíždět pryč a doma jsem měla spoustu zralých banánů, ale jenom 3 jablka. Napadlo mě tedy banány tímto způsobem zpracovat. Dodávají moučníku zase novou, zajímavou chuť a také vláčnost…

Budete potřebovat

Na těsto

  • 200g celozrnné špaldové mouky (můžete část mouky nahradit i jinou alternativní bezlepkovou moukou)
  • 100g másla
  • 1 žloutek
  • Špetku soli
  • 1 kelímek bílého jogurtu (150g)
  • ½ prášku do pečiva (BIO bez fosfátů)

Na náplň

  • 3 banány nakrájené na kolečka
  • 3 větší jablka (na jemno posekaná nebo nastrouhaná)
  • rozinky dle chuti
  • skořici dle chuti
  • K oslazení náplně třeba med, obilný sirup atd. (Když máte sladká jablka a zralé banány a ještě použijete rozinky, není potřeba ji vůbec přislazovat)

Na drobenku

  • 50g celozrnné špaldové mouky
  • 3 lžíce jemných ovesných vloček
  • 50g másla
  • 50g přírodního cukru

Postup

  1. Všechny ingredience na těsto zpracujte dohromady. Pak ho prsty vymačkejte do kulaté formy nebo menšího pekáčku.
  2. Na náplň si nakrájejte banány na kolečka a jablka na drobnější kousky nebo plátky, je možné je také na hrubo nastrouhat.
  3. Přidejte rozinky a skořici dle chuti a případně trochu doslaďte.
  4. Pak už si jen přichystejte drobenku tak, že budete mezi prsty mnout ingredience na drobenku, až se vše spojí a vytvoří hrudky. Ty pak rozdrobte na samý vrch moučníku.
  5. Pečte asi na 180 stupňů 35 – 40 minut.

Banán místo vejce?

Ano, pokud vejce nemáte nebo nemůžete, můžete jej nahradit v moučníku banánem. Vejce mají při pečení samozřejmě svoji úlohu, to, že se bez nich ale pečení neobejde je jen předsudek a zvyk. Zkuste upéct obyčejnou bábovku bez vajec, do těsta jen přidejte navíc rozmixovaný banán (nebo 2).

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google