Stačí se podívat na fotku a není třeba nic dodávat. Avokádo na chlebu 🙂 Přesto mám chuť napsat víc.
Stačí zajít do supermarketu a nebudete vědět, co dřív. Uzeniny, sýry, paštiky, pomazánky. Chlebu lze ale naložit úplně obyčejně. A mnohdy to bývá to nejlepší. Čerstvý chleba s máslem a zralými rajčaty, ředkvičkami nebo na kolečka nakrájenou cibulovou natí. No mňam! A to samé lze udělat s plodinou, která je už dnes běžně k sehnání a z pohledu výživy se vyplatí vzít ji do party. AVOKÁDO. Jeden z nejvýživnějších plodů, které se řadí mezi tzv. zeleninové ovoce a lze ho po dozrání jen rozříznout, vydlabat a sníst 🙂
Někdo doslova zbožňuje jeho základní máslovou a jemnou chuť, která je v kombinaci s žitným kváskovým chlebem a čerstvým máslem neodolatelná.
Někdo zase avokádo ocení spíše ve výraznějších receptech, jako je guacamole
Na fotce vidíte kváskový chleba s máslem, avokádem, pepřem a petrželkou. Takto může vypadat snídaně, která má nízký glykemický index a obsahuje množství antioxidantů. Avokádo se výborně hodí ke snídani i ve formě pomazánky, kterou lze schovat do sendviče a použít místo másla.
Avokádo je z 80% tvořeno tuky, proto má vysokou energetickou hodnotu, ale zároveň benefity ve formě mononenasycených mastných kyselin, které podporují zdraví a je dobré je do jídelníčku aktivně zařazovat.
Mně avokádo nejlépe vyhovuje tak, jak ho vidíte na fotce, případně nakrájené do těstovinového či zeleninového salátu, do kterého pro kontrast chutí přidávám třeba plody goji, případně kousky grepu nebo chilli papriček.
Z pohledu alergenu je avokádo bezpečnou plodinou, proto se hodí i pro nejmenší děti. To ví především v Americe, kde ho maminky podávají jako jeden z prvních příkrmů.