Hustá cizrnová polévka s mrkví

Cizrna je vděčná, výborná a chutná luštěnina. Polévkám dodá nejen sytost, ale i nutriční benefity. 👍

Když máte cizrnu a přemýšlíte co s ní, pro začátek stačí ji namočit přes noc do vody. A druhý den se uvidí… 🙂 Uvařená cizrna najde uplatnění třeba v salátech, rozmanitých eintopfech a polévkách…

Ingredience

  • asi 250 g suché cizrny (nutno předem namočit, nejlépe přes noc)
  • 2 velké cibule
  • Olej (olivový, řepkový)
  • 3 mrkve (na kolečka nebo půlkolečka)
  • 2 vrchovaté lžíce mouky na zahuštění (dala jsem ovesnou)
  • Kousek uzeného masa na “ovonění” polévky
  • Kelímek smetany (vhodná je i rostlinná smetana)¨
  • Voda nebo vývar ( asi 2 litry a pak se uvidí…)
  • Na dochucení – červená paprika, libeček, sůl, případně trocha sypkého zeleninového BIO bujónu
  • Na závěr zavářku dle preferencí ( já jsem dala vaječnou zavářku)

Postup

  1. Den předem si namočím cizrnu. Druhý den ji sliju a cizrnu uvařím v nové vodě do měkka. V papiňáku to trvá asi 40 minut, pod pokličkou déle.
  2. Cibuli nakrájím a lehce osmahnu na oleji. Po chvilce přidámnakrájené uzené maso. Zapráším 2 lžíce libovolné mouky a krátce orestuji.
  3. Zasypu trochou červené sladké papriky, zaleju vodou nebo vývarem a přisypu uvařenou cizrnu.
  4. Do polévky dám mrkev nakrájenou na drobno nebo na půlkolečka a vařím do změknutí.
  5. 5 minut před koncem varu polévku ještě doplním nějakou zavářkou. Já dělám vaječnou zavářku, kdy na pánvi orestuji na oleji 4 lžíce mouky nebo vloček a rozklepnu do toho 3 vejce. Až se vše zdrcne a vzniknou “cucky”, vsypu do polévky a krátce provařím.
  6. Úplně nakonec pak do polévky vlijte smetanu. Množství a druh dle chuti. Výborná je třeba ovesná rostlinná.

TIP

Pokud byste chtěli mouku úplně vynechat, stačí dát do polévky více cizrny. Když je polévka hotová, odeberete 1 až 2 naběračky, které do hladka rozmixujete. Tato vzniklá kaše polévku přirozeně zahustí.

Plný hrnec polévky se doma nikdy neztratí! 👍

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google