Luštěniny mě baví a stále objevuji nové druhy a zkouším nejrůznější recepty. Není to tak dávno, co jsem začala pracovat s francouzskou zelenou čočkou. Je to přímo tato francouzská čočka a objevila jsem ji u DRUIDU. Od nich mám i další luštěniny a postupně vám je v receptech ukážu.
I když se o zelené francouzské čočce trvrdí, že není třeba ji namáčet, já luštěniny vždy namáčím. Přeci jen se o něco zlepší jejich stravitelnost a urychlí doba varu. Velkou výhodou zelené čočky je, že se jen tak nerozvaří. Hodí se jak do salátů, jako moderní příloha nebo i do polévek, kde stále vidíte její strukturu. Stojí za vyzkoušení…
Čočku zalijte dostatečným množstvím studené vody a nechte několik hodin namáčet. Pokud nemáte čas, 0,5 hod. je lepší než nic. Vodu pak vylijte, čočku dejte do hrnce zalít vodou. Přidejte koření. pozvolna vařte do změknutí. Počítejte s tím, že čočku budete vařit déle než je uvedeno na obalu, protože je pro tuto polévku lepší více uvařena
Zatímco se vaří čočka, připravte si vedle na pánvi další ingredience. Oleji nebo přepuštěným máslem začněte restované nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte na malé kosticky nakrájenou mrkev, Na malé kousky nakrájené maso. Testujte do lehkého zezlátnutí Ke konci ochuťte uzenou paprikou.
Když se čočka vaří asi 40 min., přidejte k ní do hrnce orestovaný obsah pánve a na malé kostičky nakrájenou bramboru. Vařte asi 20 min do změknutí mrkve. 5 minut před koncem varu přidejte prolisované stroužky česneku.. Dle potřeby dořeďte.
Na závěr odeberte vedle do mísy jednu velkou naběračku hustého obsahu a tyčovým mixérem rozmixujte úplně dohladka. Vlijte zpátky do hrnce a už jen krátce promíchejte. Hotovo!
Polévku můžete snadno připravit i ve vegetariánské verzi. I tak bude sytá. Buď maso v polévce jednoduše vynechte, nebo pro další chuť můžete do polévky přidat kostičky opečeného uzeného tempehu.
Pokud vás napadlo, jak je možné, že polévka z tmavě zelené čočky může být tak barevná…Ona je tmavě zelená jen na povrchu, uvnitř je žlutá. Když se tedy trochu rozmixuje a přidáte zářivé koření jako je kvalitní uzená paprika nebo i špetka kurkumy, hned vypadá na talíři atraktivněji. Pamatujete na tu barvu klasické čočkové polévky ve školní jídelně? 😁
> ☝️Tip na zajímavou ingredienci? Doporučuji přečíst si tento článek Jak na sušená rajčata.
Sdílet recept na:
Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení