Čočková polévka z francouzské zelené čočky

Hustá, voňavá a výživná polévka, jejíž základ tvoří tmavozelená francouzská čočka. Ta patří mezi nejchutnější a nejluxusnější luštěniny a na chuti polévky je to znát. Skvěle poslouží jako hlavní jídlo, protože je velmi sytá.

Luštěniny mě baví a stále objevuji nové druhy a zkouším nejrůznější recepty. Není to tak dávno, co jsem začala pracovat s francouzskou zelenou čočkou. Je to přímo tato francouzská čočka a objevila jsem ji u DRUIDU. Od nich mám i další luštěniny a postupně vám je v receptech ukážu.

I když se o zelené francouzské čočce trvrdí, že není třeba ji namáčet, já luštěniny vždy namáčím. Přeci jen se o něco zlepší jejich stravitelnost a urychlí doba varu. Velkou výhodou zelené čočky je, že se jen tak nerozvaří. Hodí se jak do salátů, jako moderní příloha nebo i do polévek, kde stále vidíte její strukturu. Stojí za vyzkoušení…

 Ingredience na střední hrnec polévky

  • 250 g zelené francouzské čočky premium (Druid)
  • 1,2 l vody
  • 150 g kvalitního uzeného masa
  • 2 mrkve
  • 1 brambora
  • 1 vrchovatá lžíce mouky (dávám např. pohankovou, rýžovou, cizrnovou)
  • 1 velkou cibuli
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžičky majoránky
  • 2 lžičky koření na luštěniny
  • 1 lžička koření uzená paprika
  • Olej nebo Ghí

 Postup

  1. Čočku zalijte dostatečným množstvím studené vody a nechte několik hodin namáčet. Pokud nemáte čas, 0,5 hod. je lepší než nic. Vodu pak vylijte, čočku dejte do hrnce zalít vodou. Přidejte koření. pozvolna vařte do změknutí. Počítejte s tím, že čočku budete vařit déle než je uvedeno na obalu, protože je pro tuto polévku lepší více uvařena

  2. Zatímco se vaří čočka, připravte si vedle na pánvi další ingredience. Oleji nebo přepuštěným máslem začněte restované nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte na malé kosticky nakrájenou mrkev, Na malé kousky nakrájené maso. Testujte do lehkého zezlátnutí Ke konci ochuťte uzenou paprikou.

  3. Když se čočka vaří asi 40 min., přidejte k ní do hrnce orestovaný obsah pánve a na malé kostičky nakrájenou bramboru. Vařte asi 20 min do změknutí mrkve. 5 minut před koncem varu přidejte prolisované stroužky česneku.. Dle potřeby dořeďte.

  4. Na závěr odeberte vedle do mísy jednu velkou naběračku hustého obsahu a tyčovým mixérem rozmixujte úplně dohladka. Vlijte zpátky do hrnce a už jen krátce promíchejte. Hotovo!

Varianta bez masa

Polévku můžete snadno připravit i ve vegetariánské verzi. I tak bude sytá. Buď maso v polévce jednoduše vynechte, nebo pro další chuť můžete do polévky přidat kostičky opečeného uzeného tempehu.

 Jak polévku rozzářit

Pokud vás napadlo, jak je možné, že polévka z tmavě zelené čočky může být tak barevná…Ona je tmavě zelená jen na povrchu, uvnitř je žlutá. Když se tedy trochu rozmixuje a přidáte zářivé koření jako je kvalitní uzená paprika nebo i špetka kurkumy, hned vypadá na talíři atraktivněji. Pamatujete na tu barvu klasické čočkové polévky ve školní jídelně? 😁

> ☝️Tip na zajímavou ingredienci? Doporučuji přečíst si tento článek Jak na sušená rajčata.

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a málokdo si nechá sáhnout na...