Domácí sušenky z arašídového másla

Mnoho lidí si mylně myslí, že arašídové máslo je nezdravé. Klidně si ho dejte a nejen na chleba. Jsou z něj třeba skvělé domácí sušenky.

I když si mnoho lidí myslí, že [arašídové máslo](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/arasidove-maslo “arašídové máslo”) je nezdravé, není tomu tak. Kvalitní arašídové máslo (peanut butter) rozhodně patří ke zdravému životnímu stylu, pokud budete dodržovat jedno základní pravidlo – jíst ho s mírou. Polévková lžíce zabořená do sklenice arašídového másla večer u televize vašemu zdraví rozhodně neprospěje. Arašídové máslo je potravina bohatá na tuky. Jsou to však zdravé nenasycené tuky rostlinného původu. Já si čas od času arašídové máslo koupím, jím ho ale sporadicky po lžičkách, takže mi pak zbyde půl sklenice a co s ní? Arašídové máslo se dá použít na pečení. Jsou z něj skvělé třeba tyto sušenky.

Budete potřebovat

  • 150g jemně mleté mouky ( můžete dát jen špaldovou hladkou nebo půl na půl špaldovou a obyčejnou hladkou)
  • 1 vejce
  • čtvrt lžičky soli
  • 80g arašídového másla (dělala jsem z hladké pasty, na sušenky bude možná ještě lepší ten typ s kousky arašídů „crunchy“
  • 60g povoleného másla
  • 100g třtinového cukru
  • 1 lžičku prášku do pečiva (nejlépe z vinného kamene bez fosfátů)

Postup

  1. Ušlehejte změklé máslo, arašidové máslo, cukr a vejce. Klasické máslo nechte jen změknout, nerozpouštějte ho.
  2. Pak přidejte mouku, sůl a prášek do pečiva.
  3. Promíchejte a vypracujte těsto. Dělám to rukama.
  4. Těsto můžete buď hned použít nebo ho nechat ve folii odpočinout v lednici.
  5. Z těsta vytvarujte váleček, který nakrájejte na kolečka. Pofle toho, jakou zvolíte tloušťku sušenek, tak tolik jich budete mít. Zkuste jich udělat 25, to je tak ideální.
  6. Sušenky se tedy pokládají na plech vyložený pečicím papírem a pečou se na 170 stupňů v horkovzdušné nebo na 190 st. v elektrické po dobu cca 12 minut podle velikosti a tloušťky sušenek. Sušenky se během pečení trochu rozprostřou, takže mezi nimi nechte mezeru.
  7. Sušenky nechte na plechu dojít a vychladnout, nebo je můžete přednat na mřížku. Nenechte se zmást tím, že jsou po vyndání z trouby měkké, až vychladnou, tak pořádně ztuhnou.

Kolik sušenek udělat a jak mají být tlusté?

  • Já jsem z uvedeného množství udělala 18 větších sušenek. Byly tlustší, tudíž i po upečení zůstaly trochu měkkčí. Ne, že by to vadilo, pořád lepší, než tvrdé přepečené sušenky, na kterých si někdo vyláme zuby 🙂 Pokud je tedy uděláte tlustší, budou chtít o pár minut pečení více.
  • Příště jich ale určitě udělám místo 18 25 (mohly by se pořád vejít na jeden velký plech) a jejich křehkost a křupavost bude tak akorát. Pokud je chcete udělat slabší, bude nutné je péct na dvakrát …
Upozornění

Mějte na paměti, že arašídy jsou považovány za potenciální alergen, zvažte tedy vhodnost podání těchto sušenek malým dětem.

Jejich příprava není vůbec náročná, stojí za to je zkusit.

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google