Kedlubnové karbanátky jsou další skvělý způsob, jak si atraktivně zpestřit jídelníček zeleninou.
Kedlubna je nutričně zajímavá košťálová zelenina, kterou si můžete dopřát jak syrovou, tak tepelně upravenou. Je nízkokalorická, bohatá na minerální látky, obsahuje hodně vlákniny a je velmi praktická na přípravu. Během chvíle z ní připravíte různě ochucené karbanátky nebo placičky.
Na 6 středních karbanátků budete potřebovat
2 na hrubo nastrouhané kedlubny (bylo to asi 320 g)
2 vejce
5 lžic křupavé kukuřičné strouhanky (20 g)
Sůl, špetku muškátového květu a další koření dle chuti
Přepuštěné máslo nebo kokosový olej na smažení (mají vysoký kouřový bod)
Postup
Kedlubnu oloupejte nožem a nastrouhejte na hrubo. Posolte a nechte “vypotit”. Rukou z ní po chvíli vymačkejte vodu.
Vejce ušlehejte do husté pěny.
Smíchejte vaječnou pěnu s kedlubnou, zahustěte kukuřičnou strouhankou, ochuťte solí a kořením, směs propracujte, aby se dobře propojila a rukou vytvarujte karbanátky.
Opečte z obou stran na vhodném tuku.
Toto je základ kedlubnových karbanátků. Já je ráda dělám takto jednoduše. Samozřejmě je můžete vylepšit o další ingredience, například hrst nasekaných zelených bylinek, česnek nebo předem orestovanou cibulku.
Jak připravit jogurtový dip?
Hustý bílý jogurt řeckého typu smíchejte s trochou olivového oleje, citronovou šťávou, ochuťte solí, pepřem a přidejte na jemno nasekané zelené bylinky. Samozřejmě můžete přidat i česnek.