Křehký kynutý koláč s čerstvými meruňkami

K létu kromě zmrzlin a grilování patří i domácí ovocné koláče. Třešňová bublanina, jablečné linecké řezy, závin s mákem a švestkami nebo "babičkovská" klasika - poctivý kynutý meruňkový koláč s drobenkou.

Peču ráda a všechno. Ráda vymýšlím zdravé moučníky z různých druhů mouk, tuků i sladidel. Zrovnatak ale připravuji i tradiční klasické moučníky tak, jak je dělala moje babička. Pořád lepší klasický koláč, který je domácí než nějaký z pekárny či supermarketu.

Pak už “jen” stačí mít na paměti, že kus takového koláče má kolem 250 kcal, takže je pak jasné, že čtvrtkou snězeného plechu hravě pokryjeme denní energetický příjem 😉

Množství těsta jsem si vychytala následovně. Když chci udělat klasický plech, vyhovuje mi množství z 400 g mouky, což je “tak akorát”. Toto množství také někdy po vykynutí rozdělím do 2 nádob a každou naplním jiným druhem ovoce nebo do jedné formy připravím jinou drobenku.

Níže uvedené množství je tedy na 1 plech nebo 2 menší koláčové formy

Budete potřebovat

Na kynuté těsto

  • 400 g mouky (jen polohrubá nebo lze napůl s jemně mletou celozrnnou)
  • 300 ml mléka
  • 100 g másla
  • 3/4 kostky čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 4 lžíce přírodního cukru (nebo alternativu, ať je těsto trochu sladké)

Na to asi **1 kilo rozpůlených meruněk **

Na drobenku

80 g povoleného, ale chladného másla 80 g přírodního cukru 1 sáček bio vanilkového cukru 100 g polohrubé mouky

Postup

  1. Připravte si kynuté těsto klasickým způsobem. Droždí rozmíchejte se lžičkou cukru, přidejte lžíci mouky a cca 100 ml mléka. Těch 100 ml odeberete z toho celkového množství 250 ml uvedeného v seznamu ingrediencí. Nechte vzejít kvásek do pěny, trvá to asi 10 minut. Samozřejmě si můžete pomoci i domácí pekárnou, která má speciální program na kynuté těsto.

  2. Do větší mísy dejte mouku, když se vám bude chtít, můžete ji ideálně prosít. Přidejte kvásek a všechny ostatní ingredience a zpracujte těsto. Mísu přikryjte a nechte těsto kynout na teplém místě asi 45 minut kdy zdvojnásobí svůj objem. Pokud by příliš utíkalo, lze do něj píchnout prstem. Takhle to dělala babička.

  3. 2 menší formy nebo plech na pečení vymažte tukem (super je třeba kokosový olej). Navršte těsto a prsty nebo válečkem rovnoměrně rozprostřete.

  4. Obložte bohatě půlkami meruňěk, vždy řezem nahoru.

  5. Posypte drobenkou, která se jednoduše vyrobí tak, že mezi prsty budete mnout máslo, cukr a mouku, až vzniknou hrudky. S drobenkou si lze vyhrát i místo části mouky dát třeba mleté mandle, kápnout do ní vanilkový extrakt, přidat kokos nebo ovesné vločky.

  6. Pečte na 180 stupňů v horkovzdušné, na 200 stupňů v elektrické nebo prostě jak vyhodnotíte dle vaší trouby. Za 25 – 30 minut máte hotovo, poznáte lehce podle zlatavých okrajů a upečené drobenky.

Domácí koláče jsou pro mě i o atmosféře. Miluju ten pohled do trouby, kdy se koláč začíná zvedat, drobenka zlátnout a domovem se line ta jedinečná vůně, která říká, že bude něco dobrého 🙂

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google