Peču ráda a všechno. Ráda vymýšlím zdravé moučníky z různých druhů mouk, tuků i sladidel. Zrovnatak ale připravuji i tradiční klasické moučníky tak, jak je dělala moje babička. Pořád lepší klasický koláč, který je domácí než nějaký z pekárny či supermarketu.
Pak už “jen” stačí mít na paměti, že kus takového koláče má kolem 250 kcal, takže je pak jasné, že čtvrtkou snězeného plechu hravě pokryjeme denní energetický příjem 😉
Množství těsta jsem si vychytala následovně. Když chci udělat klasický plech, vyhovuje mi množství z 400 g mouky, což je “tak akorát”. Toto množství také někdy po vykynutí rozdělím do 2 nádob a každou naplním jiným druhem ovoce nebo do jedné formy připravím jinou drobenku.
Na kynuté těsto
Na to asi **1 kilo rozpůlených meruněk **
Na drobenku
80 g povoleného, ale chladného másla 80 g přírodního cukru 1 sáček bio vanilkového cukru 100 g polohrubé mouky
Připravte si kynuté těsto klasickým způsobem. Droždí rozmíchejte se lžičkou cukru, přidejte lžíci mouky a cca 100 ml mléka. Těch 100 ml odeberete z toho celkového množství 250 ml uvedeného v seznamu ingrediencí. Nechte vzejít kvásek do pěny, trvá to asi 10 minut. Samozřejmě si můžete pomoci i domácí pekárnou, která má speciální program na kynuté těsto.
Do větší mísy dejte mouku, když se vám bude chtít, můžete ji ideálně prosít. Přidejte kvásek a všechny ostatní ingredience a zpracujte těsto. Mísu přikryjte a nechte těsto kynout na teplém místě asi 45 minut kdy zdvojnásobí svůj objem. Pokud by příliš utíkalo, lze do něj píchnout prstem. Takhle to dělala babička.
2 menší formy nebo plech na pečení vymažte tukem (super je třeba kokosový olej). Navršte těsto a prsty nebo válečkem rovnoměrně rozprostřete.
Obložte bohatě půlkami meruňěk, vždy řezem nahoru.
Posypte drobenkou, která se jednoduše vyrobí tak, že mezi prsty budete mnout máslo, cukr a mouku, až vzniknou hrudky. S drobenkou si lze vyhrát i místo části mouky dát třeba mleté mandle, kápnout do ní vanilkový extrakt, přidat kokos nebo ovesné vločky.
Pečte na 180 stupňů v horkovzdušné, na 200 stupňů v elektrické nebo prostě jak vyhodnotíte dle vaší trouby. Za 25 – 30 minut máte hotovo, poznáte lehce podle zlatavých okrajů a upečené drobenky.
Domácí koláče jsou pro mě i o atmosféře. Miluju ten pohled do trouby, kdy se koláč začíná zvedat, drobenka zlátnout a domovem se line ta jedinečná vůně, která říká, že bude něco dobrého 🙂
Sdílet recept
Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip: