Krémové rizoto se sušenými hříbky

Kulatozrnná rýže je jako stvořená pro rizota v italském stylu. Rýže pevná na skus, zároveň šťavnatá a krémová. K dokonalému výsledku jí stačí málo. Třeba jen hříbky nebo parmazán.

Hned na úvod to pro jistotu vyjasním. Kdyby někdo namítal, proč jsem do základu receptu, jak se to často dělá, nepoužila bílé víno… Já se nebudu s rýží dělit o víno … 🙂

Na 4 porce potřebujete:

  • cca 300 g rýže na rizoto (např. Carnaroli nebo Arborio, můžete i celozrnnou kulatozrnnou)
  • 50 g sušených předem namočených hříbků
  • asi 1 litr horkého vývaru (přidala jsem do něj ještě sušenou petržel)
  • Olivový olej
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • Strouhaný parmazán a máslo na závěr

 Postup

  1. Na olivovém oleji si orestuji na malé kousky nakrájenou cibuli. Pak přidám na drobno pokrájený česnek a krátce zarestuji.
  2. Vsypu předem namočenou rýži (použila jsem celozrnnou kulatozrnnou), pak houby a zaliji částí vývaru tak, aby rýže byla ponořená.
  3. Jakmile se vývar odpaří, přiliju vždy další naběračku a tak stále dokola, dokud není rýže uvařená. U klasické bílé rýže na rizoto to trvá cca 20 minut, u celozrnné rýže to může být až 40 minut.
  4. Pánev odstavím a do rýže nechám rozpustit kousek másla a pár lžic nastrouhaného sýru typu parmazán. Vše už jen lehce promíchám a ihned servíruji.

V některých receptech se do pánve sype rovnou suchá rýže, já dávám přednost variantě, kdy se rýže propláchne. Celozrnnou rýži dokonce předem na několik hodin namáčím.

Je to typ receptu, kdy je třeba pánev či hrnec každých pár minut obstarat, obecně se ale jedná o velmi snadné a jednoduché jídlo, které se povede každému! 🙂

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google