Výborné mandlové sušenky slazené čekankovou vlákninou – přirozeně bezlepkové

Raz dva hotové sušenky ze super vděčného těsta. Jsou akorát sladké a perfektně poslouží, když je na něco chuť. Mají nízký glykemický index, vysokou nutriční hodnotu a hodí se i do krabičky na výlet.

Cílem této receptury na sušenky bylo zapojit mandlovou mouku a osladit je tak, aby byly příjemně sladké i bez cukru. Skvělou volbou je čekankové slazení, což je tekutá rozpustná vláknina. V současné době jedna z top přírodních alternativ cukru. To ovšem neznamená lít ji od rána do večera od kafe přes kaši až po lívance. Mně vyhovuje prostřídávat ji i s jinými sladidly.

V sušenkách funguje čekankový sirup na jedničku. Vyzkoušejte.🙂

 Ingredience na 12 sušenek

  • 100 g jemně mleté mandlové mouky
  • 60 g jemně mleté jednodruhové bezlepkové mouky – já jsem dala čirokovou
  • 60 g tuku – kokosový olej nebo Ghí máslo
  • 60 g ČEKANKOVÉHO slazení
  • 1 lžička bio kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu – jen lehce vrchovatá

 Postup

  1. Všechny ingredience smíchám dohromady a důkladně propracuji. Z těsta vytvaruji bochánek a dám ho odležet do lednice alespoň na půl hodiny nebo déle. Pokud potřebuji, pracuji s těstem ihned.

  2. Z bochánku odebírám menší kousky těsta a rukama vytvaruji kuličky. Ty pokládám na nepřilnavý plech nebo plech vyložený pečícím papírem.

  3. Každou kuličku pak lehce zmáčknu. Buď dnem skleničky nebo nějakým “tvarovátkem”. Mně vyhovuje mřížka, která sušenku i hezky ozdobí.

  4. Peču do zezlátnutí na 180 stupňů asi 15 až 17 minut. Hotovo!

TIP č. 1

Pokud použijete klasický voňavý kokosový olej, budou po něm sušenky cítit. Variantou je buď použít jiný tuk, nebo zůstat u kokosového oleje ve formě “mild” nebo “dezodorizovaný”. Všechny tyto možnosti si můžete prostudovat na stránkách Countrylife v sekci OLEJE.

 TIP č. 2

Když peču jakékoliv domácí sušenky, obvykle je sladím sypkým oslazovadlem. Nejčastěji je to přírodní třtinový cukr, kokosový či nízkoglykemické alternativy jako xylitol či eryhritol. Výjimku tvoří tekutá čekanková vláknina ve formě sirupu, která je skvělou alternativou cukru. Sladivost má podobnou jako med a má všestranné využití. Vyplatí se kupovat ji ve velkém ekonomickém balení, které vidíte i na fotkách u receptu.🙂

 TIP č. 3

Po prvním vyzkoušení základního těsta si můžete vyhrát a zakomponovat rozinky, oříšky nebo čokopecky. Zajímavá varianta je dát sušenkám štiplavý nádech sušeným mletým zázvorem.

> ☝️Čekankový sirup se nehodí jen do sladkých jídel. Použila jsem ho také na doladění chuti u tétopolévky s pórkem a mungo fazolemi.

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...