Cílem této receptury na sušenky bylo zapojit mandlovou mouku a osladit je tak, aby byly příjemně sladké i bez cukru. Skvělou volbou je čekankové slazení, což je tekutá rozpustná vláknina. V současné době jedna z top přírodních alternativ cukru. To ovšem neznamená lít ji od rána do večera od kafe přes kaši až po lívance. Mně vyhovuje prostřídávat ji i s jinými sladidly.
V sušenkách funguje čekankový sirup na jedničku. Vyzkoušejte.🙂
Všechny ingredience smíchám dohromady a důkladně propracuji. Z těsta vytvaruji bochánek a dám ho odležet do lednice alespoň na půl hodiny nebo déle. Pokud potřebuji, pracuji s těstem ihned.
Z bochánku odebírám menší kousky těsta a rukama vytvaruji kuličky. Ty pokládám na nepřilnavý plech nebo plech vyložený pečícím papírem.
Každou kuličku pak lehce zmáčknu. Buď dnem skleničky nebo nějakým “tvarovátkem”. Mně vyhovuje mřížka, která sušenku i hezky ozdobí.
Peču do zezlátnutí na 180 stupňů asi 15 až 17 minut. Hotovo!
Pokud použijete klasický voňavý kokosový olej, budou po něm sušenky cítit. Variantou je buď použít jiný tuk, nebo zůstat u kokosového oleje ve formě “mild” nebo “dezodorizovaný”. Všechny tyto možnosti si můžete prostudovat na stránkách Countrylife v sekci OLEJE.
Když peču jakékoliv domácí sušenky, obvykle je sladím sypkým oslazovadlem. Nejčastěji je to přírodní třtinový cukr, kokosový či nízkoglykemické alternativy jako xylitol či eryhritol. Výjimku tvoří tekutá čekanková vláknina ve formě sirupu, která je skvělou alternativou cukru. Sladivost má podobnou jako med a má všestranné využití. Vyplatí se kupovat ji ve velkém ekonomickém balení, které vidíte i na fotkách u receptu.🙂
Po prvním vyzkoušení základního těsta si můžete vyhrát a zakomponovat rozinky, oříšky nebo čokopecky. Zajímavá varianta je dát sušenkám štiplavý nádech sušeným mletým zázvorem.
> ☝️Čekankový sirup se nehodí jen do sladkých jídel. Použila jsem ho také na doladění chuti u tétopolévky s pórkem a mungo fazolemi.
Sdílet recept na:
Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení