Ovesná kaše na slano s pórkem, sýrem a opraženými dýňovými semínky

Skvělý a sytý start dne, když preferujete slané snídaně, nebo potřebujete snížit množství cukru v jídelníčku. Ovesné vločky chutnají výborně nejen s ovocem, skořicí a medem, ale také se zeleninou, sýrem, pepřem a olivovým olejem.

 Ingredience na 1 porci

  • 50 g ovesných vloček nebo klíčených ovesných vloček (prodávají se i verze bez lepku)
  • 250 ml vody (+ další na doladění konzistence)
  • 7cm kus pórku + trošku přepuštěného másla Ghí na jeho opečení
  • 1 malý stroužek česneku zbavený srdíčka uvnitř
  • Sůl, pepř, čtvrt lžičky sušených zelených bylinek, může být trošku zeleninového ochucovadla v podobě bio bujónu
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • Kousek vyzrálého tvrdého sýra
  • Na dozdobení 2 malá keříková rajčátka nebo zelené bylinky (dle sezóny)
  • Dle chuti olivový olej na zakápnutí

 Postup

  1. Pórek podélně rozříznu a nakrájím na půlkolečka. V menším rendlíku nebo malé pánvičce ho na mírném stupni orestuji na trošce přepuštěného másla. Jen do změknutí. Pórek nesmí zhnědnout.
  2. K pórku vsypu vločky a zaliju vodou. Ochutím solí, pepřem, malým množstvím sušených bylinek a menším prolisovaným stroužkem česneku. Pokud by byl česnek z “aromatického hlediska” problém, tak jej vynechám nebo dám trochu sušeného česneku, který je jemný. Vločky povařím pár minut na mírném stupni dle jejich typu tak, aby nabobtnaly. Když je třeba, doliju trošku vody. Kaše nemá být tuhá hrouda, ale má mít vláčnou konzistenci.
  3. Odstavím ze zdroje tepla a vsypku hrstku nastrouhaného sýra. Promíchám.
  4. Na talíři slanou ovesnou kaši ozdobím ještě dalšími ingrediencemi. V tomto případě to byla na pánvi na sucho opražená dýňová semínka, 2 keříková rajčátka a sýr. Hodí se i čerstvé zelené bylinky podle sezóny a možností. Třeba vojtěška nebo řeřicha. Občas takto připravenou kaši zakápnu kvalitním olivovým olejem.

TIP

Když už pražím na pánvi dýňová semínka, udělám jich vždy více. Je to praktické. 1 lžíci opražených semínek použiju na kaši a další se pak mohou využít do dalších jídel. Skvěle doplní krémovou zeleninovou polévku. Třeba tuto pikantní krémovou cuketovou polévku s batáty. Posypat s nimi můžete také jakýkoliv salát nebo chleba s domácí pomazánkou.

> ☝️Jako další slanou kaši doporučuji vyzkoušet tuto hrachovou kaši s cibulkou a volským okem.🙂

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google