Tradiční chuť na másle pečených brambor s porcí zeleniny, rozpečeného slaného balkánského sýra, dochucená česnekem a ajvarem rozhodně není nudná :)
Ať už máte rádi maso nebo zeleninu, zkuste své oblíbené pochoutky vyladit ajvarem. Tato tradiční balkánská zeleninová příloha dodá šmrnc každému jídlu.
Já ajvar kupuji jako hotový výrobek, při výběru dbám na to, aby neobsahoval konzervanty ani umělá barviva. Dochucuji s ním různá zeleninová jídla, těstoviny, ale i krémové polévky.
Mojí oblíbeností je jeho kombinace s opečenými bramborami, zeleninou a balkánským sýrem. Když potřebujete rychle něco k jídlu, vytáhněte pánev, když máte čas a je vás víc, vytáhněte gril 🙂
Budete potřebovat
Předem uvařené a vychlazené brambory ve slupce
Oblíbenou směs zeleniny (nebo jen 1 druh, např. brokolici, papriku)
Balkánský sýr ( na 1 porci cca 50 g )
Prolisovaný česnek dle chuti
Na dochucení sůl, pepř, kmín ( můžete i majoránku )
Na orestování bramor a zeleniny přepuštěné máslo Ghí
Ke každé porci 1 lžíci ajvaru k podávání ( prodává se jako hotový výrobek ve sklenici ) a nasekanou čerstvou pažitku
Postup
Brambory uvařené ve slupce oloupejte a nakrájejte na kolečka. Orestujte je společně s oblíbenou zeleninovou směsí ( brokolice, mrkev, hrášek, pórek apod.) do zlatova. Ochuťte solí, pepřem, kmínem (dávám celý kmín)
Ke konci přidejte prolisovaný česnek a na kostičky nakrájený balkánský sýr. Krátce promíchejte. Hotovo!
Na talíři každou porci doplňte o lžíci ajvaru a čerstvou pažitku nebo jinou čerstvou zeleň.