Segedín z trouby – hustý, smetanový, extra jednoduchá příprava

Poctivý hustý smetanový segedín s perfektně vyladěnou chutí. Díky pečení v troubě je téměř bez práce. Pořádná porce zelí a měkkého masa v jednom pekáči! Receptura je bez mouky.

Inspiraci na tento recept jsem objevila na oblíbených stránkách Davídkovo koření. Zbožňuju recepty, které šetří můj čas a nemusím stát u plotny a hlídat a míchat.🙂

Zní to až podezřele jednoduše. Stačí nakrájet cibuli, maso a zelí, vše smíchat dohromady a šoupnout to do trouby. A ono to geniálně funguje!

Množství je do většího pekáče. Z kila masa a z kila zelí. Pokud jste doma dva, budete ho jíst asi 3 dny.😀 No co, dobrého segedínu není nikdy dost.

 Ingredience

  • 1 kg masa (vepřová plec, kostky)
  • 1 kg bílého zakysaného zelí
  • 2 střední nebo 1 velká cibule
  • 1 hrnek vody na podlití
  • 2 kelímky zakysané smetany (1 kelímek 200 g)
  • 1 kelímek 30% smetany
  • 2 lžíce sladké papriky (já používám tuto kvalitní slovenskou papriku lahůdkovou
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 polévková lžíce koření do gulášů a zelných jídel – doporučuji toto koření Valach
  • Sůl a pepř

Postup

  1. Zelí propláchnu a překrájím na drobnější kousky. Maso nakrájím na stejně velké kostky. Cibuli nakrájím na kostičky.
  2. Vše dám do pekáče, ve kterém budu segedín péct. Ochutím solí, paprikou, kořením a vše promíchám dohromady.
  3. Zaliju hrnkem vody, přiklopím a peču pozvolna do změknutí masa. Ideální je péct na 150 stupňů klidně 3 hodiny.
  4. Když je maso měkké, vliju do pekáče zakysanou i klasickou smetanu, promíchám a peču na vyšší stupeň bez víka ještě asi 15 až 20 minut. Hotovo!

TIP č. 1

K segedínskému guláši se tradičně podává houskový knedlík. Já místo knedlíku preferuji vláčný kváskový chléb. Když si chci s přílohou vyhrát, skvěle se hodí chlupaté knedlíky, jejichž základ tvoří vařené i syrové brambory.

TIP č. 2

Jak zesílit chuť segedínu, aby byl výrazný a měl šmrnc? Skvěle se mi osvědčil tento Garlic pepper neboli česnekový pepř. Je to univerzální koření pro zesílení chuti, které používám místo česneku a pepře. Hodí se perfektně nejen do různých gulášů, perkeltů, ale také na steaky a ryby. Já Garlic pepper dávám i do cibulového salátu. Přidejte 1 lžičku Garlic pepperu do segedínu a to budete koukat. Já už to nedělám jinak.🙂

TIP č. 3

Originální recept na pečený segedínský guláš, ze kterého jsem vycházela, najdete tady.

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google