Při přípravě této polévky jsem vycházela z receptu na pórkovou smetanovou polévku se sýrem, do které dávám brambory.
Teď bylo mým cílem zapojit batáty. Batáty jsou výživnější, mají více vlákniny i biologicky aktivních látek. Jejich sladší chuť je v polévce příjemně vyvážená pórkem a výrazným sýrem.🙂
Ingredience
- 1 střední až větší pórek
- 2 střední batáty
- 1 litr vývaru
- 1 balení smetany (200 ml, já jsem použila 10%)
- 1 lžíce přepuštěného másla (nebo jiného tuku na opečení pórku)
- Sůl, pepř dle chuti
- asi 50 g vyzrálého sýra Gouda (Použila jsem “Old goudu”, může být i jiný vyzrálý tvrdý sýr)
Postup
- Pórek zbavím vrchní slupky, odkrojím listy a rozkrojím ho podélně na půl a pak rozkrájím na půlkolečka. Batáty oškrábu a rozkrájím tak, aby vznikly menší kostičky.
- Do hrnce dám lžíci přepuštěného másla a pozvolna na něm opékám pórek. Po 2 minutách pórek spíše pár minut dusím tak, aby zbytečně nezhnědl.
- Pórek zaliju vývarem a přidám kostičky batátů. Trochu osolím, opepřím a vařím do změknutí batátů. Stačí asi 10 minut.
- Hrnec odstavím stranou, aby nebublal. Sýr nastrouhám na hrubo a do mísy k němu přiliju smetanu. Promíchám a přidám do polévky. Už nevařím, jen nechám propojit, prohřát, rozpustit. Hotovo!
TIP
Do polévky je lepší přidat tučnější vyzrálejší sýr, který se perfektně rozpustí a udělá v polévce službu, jakou potřebujeme. Na postupu záleží. Pokud byste do vroucí polévky vhodili 30% eidam, mohl by zgumovatět, případně se v polévce táhnout, což není příjemné. Do odstavené polévky se nejlépe hodí vyzrálejší sýry typu old gouda, cheddar, grana padano atd.
> ☝️Jak ještě použít pórek? Doporučuji vyzkoušet tuto bramborovou omeletu s pórkem a tofu .🙂 Ať se vám recepty s pórkem povedou!🙂