Tento recept jsem vymyslela, když jsem chtěla dětem upéct sušenky, ale cílem bylo obejít se tentokrát bez cukru.
Rozhodla jsem se použít vlašské ořechy, které dodají sušenkám kromě tuku i lahodnou chuť, dále datlovou pastu, která přirozeně osladí, dodá vlákninu a drží těsto pohromadě, a místo mouky namleté ovesné vločky, které jsou kvalitním zdrojem sacharidů a biologicky aktivních látek.
Budete potřebovat
- 100 g namletých vlašských ořechů
- 120 g datlové pasty
- 50 g namletých ovesných vloček
Postup
- Vlašské ořechy rozemelte v robotu na jemno.
- To samé udělejte s jemnými ovesnými vločkami. Pokud máte ovesnou mouku, můžete použít tu. Nebo jinou.
- Datlovou pastu můžete koupit jako hotový produkt, který je praktický k okamžitému použití. Pastu si ale můžete vyrobit i z datlí tak, že je s trochou vody rozmixujete na pastu.
- Vypracujte rukama kompaktní těsto. Nechte ho chvíli odpočinout a pak už jen tvarujte kuličky, které dávejte na plech. Ruce si můžete naolejovat.
- Každou kuličku pak rozplácněte do tvaru sušenky. Jde to prsty, skleničkou, já jsem to dělala paličkou na maso.
- Pečte na 180 stupňů asi 10 až 12 minut. Hlídejte! 🙂