Jídlo & víno: Vege knedlíčky se zelím z červené řepy

Odlehčená vege verze špekových knedlíků se zelím. Vyzkoušejte zelí udělat z červené řepy a do knedlíčků zakomponujte tofu. Toto jídlo překvapí svojí chutí i sytostí. Červené víno řepu perfektně vyladí a dodá jí hloubku.

Tento recept je další ze seriálu “Párování vína s jídlem” a připravila jsem ho společně s vinisto. Vinisto je online tržiště, kde pohodlně nakupuji především vína pěstovaná v souladu s přírodou.

Vyhovuje mi, že si mohu objednat i naturální, autentická či bio vína od různých vinařů a vinisto mi je doručí obratem v jedné zásilce. Mohu tak podpořit i malá rodinná vinařství, kterým záleží na kvalitě…

Recept je na menší množství, pokud je vás více, tak knedlíčky udělejte ze 2 tofu a hotovo 🙂

 Ingredience na 3 porce

  • 250 g pečiva dle vašeho gusta (typově bagetka, houska, rohlík)
  • 1 balení přírodního nebo ochuceného tofu
  • 2 vejce
  • 1 větší cibule
  • Ghí nebo olivový olej
  • 3 lžíce krupice
  • Hrst na jemno nasekané zelené petrželky
  • Sůl, pepř
  • 2 lžíce bílého jogurtu

Na zelí z řepy

  • 3/4 kg červené řepy
  • 1 červená cibule + tuk na orestování
  • 80 ml suchého intenzivního červeného vína (hutnější, tmavší rubínová barva)
  • 1 lžíce balsamikového krému
  • Drcený kmín
  • Sůl, pepř

 Postup

Knedlíčky

  1. Pečivo nakrájejte na malé kostičky. Rozprostřete je na plech a krátce zapečte v troubě, aby chytly barvu. Vejce dobře prošlehejte a promíchejte s kostičkami pečiva. Nechte chvíli odležet.

  2. Cibuli orestujte na tuku do zlatova. Tofu vysušte, nastrouhejte na jemno nebo posekejte na drobno a přidejte do pánve. Ochuťte solí, pepřem, kmínem případně kořením, pokud jste použili neochucené tofu.

  3. Směs z pánve promíchejte s pečivem, přidejte petrželku, krupici a propracujte. Po chvíli zjemněte pár lžícemi jogurtu, aby směs byla kompaktní. Je potřeba ji chvíli míchat, aby se vše propojilo.

  4. Tvořte menší nebo střední knedlíčky a vařte pozvolna asi 15 minut ideálně nad párou. Doba se řídí velikostí knedlíčků. Doporučuji pařák s rovným dnem.

Řepa

  1. Neoloupanou řepu uvařte do poloměkka. Pak ji oloupejte a nastrouhejte na hrubo.

  2. Červenou cibuli nakrájejte na jemno a orestujte. Přidejte řepu, červené víno, ochuťte solí, pepřem, kmínem a duste asi 10 minut. Ke konci chuť dolaďte balsamikovým krémem, který i zjemní konzistenci.

TIP na kvalitní červené víno

Pokud si chcete do zelí přidat víno, které bude zajímavé nejen chutí, ale i procesem kvalitního zpracování, doporučuji mrknout na vinisto, konkrétně Vinné sklepy Maršovice. Mají červené víno bez siřičitanů, dokonce i verzi “natural”, či pozdní sběr. Kvalita za příjemné ceny…

> ☝️Jako další jídlo bez masa doporučuji vyzkoušet tyto Tyrolské fleky se zelím

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a málokdo si nechá sáhnout na...