Cílem tohoto receptu bylo vytvořit lasagně, které budou bez masa, bez lepku, jejich příprava bude jednoduchá a všichni se budou oblizovat a chtít recept 🙂 A to se stalo!
Základ receptu tvoří vychytaný produkt s názvem Vege burger klasik, který je primárně určený na přípravu hamburgerů.
Jedná se o suchou směs na bázi rostlinných bílkovin, která je zajímavou alternativou mletého masa. Tato směs se hodí do jídelníčku lidí, kteří preferují rostlinnou stravu, ale také všech, kteří chtějí odlehčit a vyzkoušet tradiční recepty v moderní vege verzi bez masa.
Jejich příprava je opravdu snadná. Lasagně budete do zapékací misky nebo formy skládat jen ze 3 částí. Potřebujete:<br /> 1. plátky lasagní<br /> 2. červenou rajčatovou omáčku<br /> 3. krémovou bílou omáčku ve stylu bešamelu
Všechny poměry jsem vychytala tak, aby byly lasagně dostatečně šťavnaté a krémové a dal jim palec nahoru i konzervativní a rozežraný Garfield.
Na červenou omáčku
Na bílou bešamelovou omáčku
Extra panenský olivový olej k servírování
Směs na vege burgery smíchám s vodou a olejem podle návodu a nechám 30 minut nabobtnat. Směs v hlubší pánvi nebo hrnci smíchám s pasírovanými rajčaty, ochutím kořením, osolím a jen 3 minuty společně povařím. Dle situace doředím trochou vody tak, aby směs nebyla moc hutná, ale hezky vláčná.
Připravím si bílou omáčku a postupuji jako při přípravě tradičního bešamelu. V hrnci rozpustím máslo, vsypu rýžovou mouku a krátce zasmahnu. Vliju smetanu, rostlinné mléko a metličkou míchám do hladké konzistence. Osolím a ochutím decentně pepřem a muškátovým květem. Povařím asi 8 minut do zhoustnutí a krémové konzistence.
Zapékací mísu střední velikosti na spodu vytřu olejem a potřu trochou bílé omáčky. Na ni dám 3 plátky lasagní a pak červenou omáčku. Na ni zase bešamel, lasagně, omáčku. Končím bílou omáčkou.
Zapékací nádobu přiklopím a peču na 200 stupňů asi 30 minut. Lasagně nechám chvíli odpočinout, zchladnout a teprve až pak je porcuji. Hotovo!
Do omáčky na lasagně se hodí nejen Vege burger klasik, ale také Vege burger se zeleninou.👍
I bez masa to jde. A skvěle!🙂
Sdílet recept myšičky na: