Výborný celozrnný jablečný perník s medem

Suchý perník je pěkná nuda. A nezachrání to ani opojná vůně skořice či kakaová poleva. Když ho ale obohatíte jablky a medem a třeba ještě amaranthovou moukou, výsledek je skvělý.

Do perníků ráda část klasické mouky nahrazuji alternativními bezlepkovými moukami. Existuje mnoho druhů a každá z nich se používá jinak dle jejích specifických vlastností. V tomto případě jsem 1 hrnek mouky nahradila hladkou moukou amaranthovou, která má výbornou chuť. Zároveň je zdrojem esenciálních aminokyselin a vlákniny.

Budete potřebovat

1 hrnek = 250 ml

  • 2 hrnky celozrnné mouky (dala jsem 1 hrnek špaldové a 1 hrnek hladké bezlepkové amaranthové mouky)
  • 1 hrnek tekutiny (dala jsem rostlinné rýžové mléko)
  • 100 ml oleje (řepkový, kokosový zbavený vůně)
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku kokosového cukru (můžete zvolit i jinou alternativu, případně dát jen med)
  • 1 velké nebo 2 střední jablka
  • 2 lžíce medu
  • 1 bio kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžíci kakaa (kupuji bio kakao ve větším balení)
  • 2 lžičky perníkového koření

Postup

  1. Vejce vyšlehejte s kokosovým cukrem do pěny.
  2. Přidejte všechny ostatní ingredience, na závěr vmíchejte nastrouhaná jablka. Já dle slupky vyhodnotím, zda je oloupu nebo ne…
  3. Vlijte do vhodné formy, kterou vymažte tukem a vysypte třeba hrubou moukou. Já tentokrát zkusila jen pečící papír. Používám buď malý plech nebo kulatou dortovou formu.
  4. Pečte na 175 stupňů 25 až 30 minut.

Perník je vláčný, křehký a musí se opatrně krájet. Díky jeho vhkosti ale dobře drží pohromadě, nedrobí se, takže ho dávám dceři klidně i do krabičky na svačinu do školy.

Dejte vědět, jak se vám povedl 🙂

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google