Do moučníků ráda přidávám jablka, mrkev, ale také cuketu …S touto verzí cuketového moučníku jsem spokojená, upravila jsem si ho tak, aby nebyl moc tuhý či suchý. Když jsem pak v šuplíku zahlédla zapomenutou hořkou čokoládu, nebylo co řešit… 🙂 Na oslazení jsem použila přírodní cukr a nevymýšlela jsem nic se sirupama a stevií a tak podobně. Všechno je to o tom, kolik sladkého se celkově doma sní. Když pečete s cukrem, do toho se doma objevují sušenky, tyčinky a čokolády, tak to už je příliš. Klasický cukr je zapotřebí omezovat a snažit se mu vyhýbat, každý ale musí vědět, co a kolik si může dovolit 🙂
Budete potřebovat
1 hrnek = 250ml, může být i 270 nebo 300ml (jde hlavně o poměry a jak máte velkou formu/plech
- 3 hrnky cukety (na jemno nastrouhaná i se slupkou, pokud máte menší cuketu, můžete dát 2 hrnky cukety a 1 hrnek jablka)
- 2 hrnky cezlornné mouky (pčeničné nebo špaldové)
- 1 hrnek polohrubé mouky (pokud chcete čistě celozrnný moučník, můžete i tento hrnek dát celozrnné mouky)
- 1 hrnek přírodního cukru (pokud nechcete “cukrovat” lze zcela nebo zčásti nahradit obilným sirupem, stevií apod.
- 1 prášek do pečiva (BIO bez fosfátů)
- 3 vejce
- 3/4 hrnku oleje (dala jsem řepkový)
- 1/4 hnrku mléka (dala jsem rostlinné rýžové mléko, pokud by těsto bylo moc hutné, dejte o něco víc)
- Půlku tabulky hořké nasekané čokolády (pro více čokoládovosti můžete dát celou tabuli)
- Hrst předem namočených rozinek
- 2 lžíce [pšeničných klíčků](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/psenicne-klicky “pšeničných klíčků”) (lze vynechat, obohatí pokrm o živiny)
Postup
- Vejce smichejte s cukrem (sladidlem), přidejte olej, pak mléko.
- Smíchejte se 3 hrnky mouky. Můžete dát jen celozrnnou nebo 2 hrnky celozrnné a jeden hrnek polohrubé mouky.
- Teď přidejte na jemno nastrouhanou cuketu včetně šťávy a slupky.
- Vsypte předem namočené rozinky. Jde o to, aby rozinky byly povolené. V rychlosti toho lze dosáhnout tak, že je zalijete trochou horké vody.
- Na závěr ještě vylepšete nasekanou čokoládou. Já jsem jí dala jen “decentně” 50g, tedy půlku tabulky, když budete chtít více čokoládový moučník, přidejte tabulku celou …
- Pečte v klasickém plechu v předem vyhřáté troubě na střední stupeň, asi 180 stupňů 30 – 35 minut. Nenechte moučník zbytečně přepéct, mohl by být vyschlý. Když se těsto nelepí na špejli, je hotovo …
Moučník je dobré nechat nějakou chvíli odležet, krásně zvláční. Druhý den je ještě lepší!
Díky celozrnné mouce a cuketě moučník obsahuje hodně** vlákniny**, takže výborně zasytí. Zároveň je zdrojem jak rychlé, tak postupně se uvolňující energie. Je skvělou svačinkou na výlet pro celou rodinu …
Přidala jsem do těsta i [pšeničné klíčky](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/psenicne-klicky “pšeničné klíčky”), které jsou výborné nejen ve studené kuchyni třeba do jogurtů, ale také na “obohacení” moučníků o vzácné mikroživiny 🙂