Vláčný cuketový moučník s čokoládou

Ach ta skvělá cuketa! :) Co všechno z ní lze vyrobit - zelí, polévku, omáčk, ale také tento vláčný moučník ...

Do moučníků ráda přidávám jablka, mrkev, ale také cuketu …S touto verzí cuketového moučníku jsem spokojená, upravila jsem si ho tak, aby nebyl moc tuhý či suchý. Když jsem pak v šuplíku zahlédla zapomenutou hořkou čokoládu, nebylo co řešit… 🙂 Na oslazení jsem použila přírodní cukr a nevymýšlela jsem nic se sirupama a stevií a tak podobně. Všechno je to o tom, kolik sladkého se celkově doma sní. Když pečete s cukrem, do toho se doma objevují sušenky, tyčinky a čokolády, tak to už je příliš. Klasický cukr je zapotřebí omezovat a snažit se mu vyhýbat, každý ale musí vědět, co a kolik si může dovolit 🙂

Budete potřebovat

1 hrnek = 250ml, může být i 270 nebo 300ml (jde hlavně o poměry a jak máte velkou formu/plech

  • 3 hrnky cukety (na jemno nastrouhaná i se slupkou, pokud máte menší cuketu, můžete dát 2 hrnky cukety a 1 hrnek jablka)
  • 2 hrnky cezlornné mouky (pčeničné nebo špaldové)
  • 1 hrnek polohrubé mouky (pokud chcete čistě celozrnný moučník, můžete i tento hrnek dát celozrnné mouky)
  • 1 hrnek přírodního cukru (pokud nechcete “cukrovat” lze zcela nebo zčásti nahradit obilným sirupem, stevií apod.
  • 1 prášek do pečiva (BIO bez fosfátů)
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku oleje (dala jsem řepkový)
  • 1/4 hnrku mléka (dala jsem rostlinné rýžové mléko, pokud by těsto bylo moc hutné, dejte o něco víc)
  • Půlku tabulky hořké nasekané čokolády (pro více čokoládovosti můžete dát celou tabuli)
  • Hrst předem namočených rozinek
  • 2 lžíce [pšeničných klíčků](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/psenicne-klicky “pšeničných klíčků”) (lze vynechat, obohatí pokrm o živiny)

Postup

  1. Vejce smichejte s cukrem (sladidlem), přidejte olej, pak mléko.
  2. Smíchejte se 3 hrnky mouky. Můžete dát jen celozrnnou nebo 2 hrnky celozrnné a jeden hrnek polohrubé mouky.
  3. Teď přidejte na jemno nastrouhanou cuketu včetně šťávy a slupky.
  4. Vsypte předem namočené rozinky. Jde o to, aby rozinky byly povolené. V rychlosti toho lze dosáhnout tak, že je zalijete trochou horké vody.
  5. Na závěr ještě vylepšete nasekanou čokoládou. Já jsem jí dala jen “decentně” 50g, tedy půlku tabulky, když budete chtít více čokoládový moučník, přidejte tabulku celou …
  6. Pečte v klasickém plechu v předem vyhřáté troubě na střední stupeň, asi 180 stupňů 30 – 35 minut. Nenechte moučník zbytečně přepéct, mohl by být vyschlý. Když se těsto nelepí na špejli, je hotovo …

Moučník je dobré nechat nějakou chvíli odležet, krásně zvláční. Druhý den je ještě lepší!

Díky celozrnné mouce a cuketě moučník obsahuje hodně** vlákniny**, takže výborně zasytí. Zároveň je zdrojem jak rychlé, tak postupně se uvolňující energie. Je skvělou svačinkou na výlet pro celou rodinu …

Přidala jsem do těsta i [pšeničné klíčky](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/psenicne-klicky “pšeničné klíčky”), které jsou výborné nejen ve studené kuchyni třeba do jogurtů, ale také na “obohacení” moučníků o vzácné mikroživiny 🙂

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google