Vláčný perník s jablky a melasou

Zkuste tento recept na vláčný perník, určitě vás nezklame.

Tento recept je variací na [klasický perník](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/vonavy-pernik-s-polevou “klasický perník”).

Je vylepšený jablky a melasou. Dá se upéct i jako čistě celozrnný (za použití jemně mleté, např. špaldové mouky), já jsem ale použila variantu půl bílá, půl celozrnná, aby perník nebyl zas až moc hutný a tuhý.

Množství je na menší plech nebo kulatou dortovou formu.

Budete potřebovat

  • 2 hrnky polohrubé mouky (dala jsem 1 hrnek polohrubé klasické a 1 hrnek špaldové jemně mleté)
  • 1 hrnek cukru (nejlépe třtinový, do perníků je více než vhodný)
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 kypřící prášek do pečiva (ideálně z vinného kamene)
  • 1 hrnek mléka (klasické nebo rostlinné, např. sojové)
  • 100 ml kvalitního slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • 1 větší na hrubo nastrouhané jablko
  • 2 lžíce třtinové melasy

Postup

  1. Nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience – mouku, cukr, kakao, koření, kypřící prášek.
  2. Pak smíchejte všechny tekuté ingredience – mléko, olej a vejce.
  3. Vše smíchejte dohromady, buď ručně nebo elektrickým šlehačem.
  4. Do těsta vmíchejte 2 lžíce melasy a nakonec přidejte jedno větší oloupané a na hrubo nastrouhané jablko.
  5. Těsto vylijte na vymazaný a např. hrubou moukou vysypaný menší plech nebo do kulaté dortové formy.
  6. Pečte na 160°C 25 – 30 minut. Zkuste špejlí, zda je perník upečený.

Perník můžete vylepšit buď čokoládovou nebo [citronovou polevou](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/svezi-citronova-poleva-na-moucniky “citronovou polevou”).

Co je to melasa a jak ji v kuchyni využít?

Třtinová melasa je cenný vedlejší produkt výroby třtinového cukru. Obsahuje všechny biologicky účinné látky z původní rostliny – cukrové třtiny. Jedná se o harmonizovanou soustavu životně nezbytných stopových prvků a organických látek, kterých se nám současným způsobem stravování většinou nedostává. Melasa je tedy sladká, ale zároveň chuťově velice výrazná a specifická. Pro doplnění živin je možné lžičku melasy zamíchat do teplého nápoje, např. rostlinného mléka či do různých snídaňových koktejlů. Tak jako u všeho ale existují rozdíly v kvalitě prodávaných melas. Napovědět vám může cena.

Melasa se dá využít jak při vaření (marinády na maso), tak především při pečení. Typické je použití melasy do perníkových nebo čokoládových těst. Jak už jsem ale zmínila, chuť melasy je velice specifická, nesmí se to přehnat s množstvím.

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google