Štóla je druh pečeného vánočního moučníku. Uvnitř je zapečené například sušené ovoce a ořechy a z vrchu je štóla posypaná moučkovým cukrem. Stejně jako u národních jídel existuje mnoho variant dle jednotlivých oblastí, nejznámější je ovšem Drážďanská štóla. Nevím, odkud konkrétně pochází tento recept, jedná se ale o zdravější variantu štóly a objevila jsem ji v časopisu drogerie DM 🙂
Na 3 malé štóly budete potřebovat
- 200 g třtinového cukru
- 175 g másla
- 2 vejce
- 250 g tučného tvarohu
- nastrouhanou kůru z jednoho citronu
- 1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů
- 1 lžičku mletého kardamonu
- 1 lžičku skořice
- 1 lžičku mletého zázvoru
- 550 g špaldové mouky jemně mleté
- 100 g kandovaného ovoce
- 100 g vlašských ořechů
- 150 g rozinek
- 150 g másla
- práškový cukr
Postup
- Smíchejte třtinový cukr, máslo, tvaroh, vejce a citronovou kůru.
- Postupně vmíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a kořením.
- Nakrájejte na drobno kandované ovoce a ořechy a spolu s rozinkami zapracujte do těsta.
- Vytvarujte z hmoty tři malé štóly.
- Pečte zhruba 50- 60 minut ve středně vyhřáté troubě na cca 165° nebo dle zkušeností s vlastní troubou.
- Rozehřejte máslo, několikrát jím polijte ještě horké
- štóly a hustě posypte práškovým cukrem.
Dle tradice by se štóla měla nechat v chladu zabalená v alobalu 2-3 týdny odležet.
Dobrou chuť!