Tvarohová štóla

Štóla je druh pečeného vánočního moučníku. Uvnitř je zapečené například sušené ovoce a ořechy a z vrchu je štóla posypaná moučkovým cukrem. Zkuste její zdravější variantu.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Štóla je druh pečeného vánočního moučníku. Uvnitř je zapečené například sušené ovoce a ořechy a z vrchu je štóla posypaná moučkovým cukrem. Stejně jako u národních jídel existuje mnoho variant dle jednotlivých oblastí, nejznámější je ovšem Drážďanská štóla. Nevím, odkud konkrétně pochází tento recept, jedná se ale o zdravější variantu štóly a objevila jsem ji v časopisu drogerie DM 🙂

Na 3 malé štóly budete potřebovat

  • 200 g třtinového cukru
  • 175 g másla
  • 2 vejce
  • 250 g tučného tvarohu
  • nastrouhanou kůru z jednoho citronu
  • 1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžičku mletého kardamonu
  • 1 lžičku skořice
  • 1 lžičku mletého zázvoru
  • 550 g špaldové mouky jemně mleté
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 100 g vlašských ořechů
  • 150 g rozinek
  • 150 g másla
  • práškový cukr

Postup

  1. Smíchejte třtinový cukr, máslo, tvaroh, vejce a citronovou kůru.
  2. Postupně vmíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a kořením.
  3. Nakrájejte na drobno kandované ovoce a ořechy a spolu s rozinkami zapracujte do těsta.
  4. Vytvarujte z hmoty tři malé štóly.
  5. Pečte zhruba 50- 60 minut ve středně vyhřáté troubě na cca 165° nebo dle zkušeností s vlastní troubou.
  6. Rozehřejte máslo, několikrát jím polijte ještě horké
  7. štóly a hustě posypte práškovým cukrem.

Dle tradice by se štóla měla nechat v chladu zabalená v alobalu 2-3 týdny odležet.

Dobrou chuť!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky